Foto: Pixabay

U Federaciji BiH (FBiH) prošle godine registrovano je 89.758 dijabetičara, sa stopom obolijevanja od 416 na 10.000 stanovnika, a šećerna bolest je na trećem mjestu na listi hroničnih nezaraznih oboljenja evidentiranih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u ovom entitetu.

Dijabetes tipa dva sedmi je vodeći uzrok smrtonosti stanovništva u prošloj godini, sa ukupno 801 umrlim licem, od čega je 328 muškaraca i 473 žene, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti.
 
Šećerna bolest, od koje može oboljeti bilo ko, najčešća je hronična endokrina bolest, a njeno glavno obilježje je povišen nivo šećera u krvi koji dugoročno oštećuje male krvne sudove u svim organima, ali najznačajnije posljedice ostavlja na krvnim sudovima srca, mozga, bubrega, oka i ekstremiteta.
 
Iako se dijabetes tip dva, koji u prosjeku čini oko 90 odsto oboljelih, najčešće javlja kod odraslih, sve češće postaje problem i u mlađim dobnim grupama.
 
Svaka osoba, svuda i u bilo kojoj životnoj dobi je pod rizikom obolijevanja od šećerne bolesti.
 
Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. novembra već 22 godine u skladu sa preporukom Međunarodne dijabetičke federacije.
 
Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2021-2023. godine je dostupnost zdravstvene zaštite, a fokus ove godine je na dostupnosti edukacije o dijabetesu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )