Foto: null

Ispituju se eventualni propusti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Direktor dr Đajić tvrdi da zaštitne opreme ima dovoljno i na zalihama.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić kaže da propusti u zdravstvenim ustanovama nisu dozvoljeni, pa najavljuje da će formirati komisije koje će provjeriti da li se medicinari - posebno u Univerzitetskom kliničkom centru RS - pridržavaju protokola u vezi sa virusom korona.

- Želimo sve da evidentiramo i provjerimo, a odgovornost je na direktorima i načelnicima klinika - naglasio je Šeranić posle tvrdnji koje su se pojavile u javnosti o tome da je upravo UKC Srpske postao žarište virusa, te da medicinari nemaju dovoljno opreme.

Ministar ističe i to da nije neuobičajeno da se infekcija pojavi u zdravstvenoj ustanovi, ali da treba utvrditi uzroke i eventualno odgovorne za to što su u Univerzitetskom kliničkom centru RS zaražena 52 zaposlena. Jedan doktor je preminuo, osmoro ih se oporavilo, a među zaraženima je 14 ljekara i 29 medicinskih sestara, dok su ostali nemedicinsko osoblje. Kaže, za 12 pacijenata koji nisu bili u kovid-bolnici, a pozitivni su, još se ne zna da li su zaraženi u UKC RS.

- U odnosu na broj zaposlenih, imamo 2,2 odsto zaraženih radnika, što je ispod prosjeka u regionu - naglasio je generalni direktor pomenute ustanove dr Vlado Đajić. - Glasine o tome da smo postali žarište, te da nemamo dovoljno zaštitne opreme su laži smišljene da uznemiravaju stanovništvo. Tvrdim da nam je u ovom trenutku na raspolaganju pola miliona zaštitnih maski, 900.000 pari rukavica, oko 5.000 zaštitnih odijela, 400 novih kreveta... na čemu nam mnoge bolnice zavide.

Istovremeno, zamjenik generalnog direktora UKC RS dr Nenad Stevandić je pozvao sve kritičare iz struke da obuku zaštitna odjela i dođu da rade sa njima - objašnjavajući da je izmještanje pojedinih pacijenata bilo u skladu sa protokolima, a ne posledica epidemiološke situacije koja se otrgla kontroli.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )