Foto: azra
Odavno je poznato da su palačinke omiljeni na porodičnim trpezama. Vole ih i veliki i mali. Možete ih pripremiti slane, slatke, pohovane… Kako god punjene palačinke s piletinom okupit će porodicu za stolom
Sastojci:
jaje
50 gr heljdinog brašna
30 g zobenog brašna
50 ml mlijeka
80 ml mineralne vode
100 g špinata
230 g bijelog graha
kašika grčkog jogurta
limunov sok
so
biber
paradajz
piletina
Postupak:
U zdjeli izmiješajte jaje, heljdino i zobeno brašno, so, mlijeko i mineralnu vodu dok ne dobijete smjesu za palačinke. Ne želite da vam smjesa bude pregusta i da se ne može lijepo razliti. Na dobro zagrijanu tavu koju ste prethodno premazali s malo ulja, ulijte smjesu za palačinke, te pecite dok obje strane ne budu pečene. Za hummus od bijelog graha i špinata potrebno sve sastojke izmiksati u blenderu. Ako koristite svježi baby špinat, možete ga kratko termički obraditi na maslinovom ulju i dodati bijeli luk za još bolji okus. Za hummus izmiksajte špinat, grah, grčki jogurt, limunov sok, so i biber dok ne dobijete homogenu smjesu. Ako želite, možete dodati i malo bijelog luka. Svaku palačinku dobro premažite hummusom, dodajte komadiće piletine i svježi paradajz, te zarolajte. Palačinku možete jesti odmah ili nakon nekoliko sati.