Foto: srpskainfo.com

Pušači će vjerojatno biti ranjiviji na korona virus jer su prsti, i moguće kontaminirana cigareta, tokom pušenja u kontaktu s usnama što povećava mogućnost prenošenja virusa sa ruke u usta.

Nargile bi, takođe, mogle olakšati prenos zaraze korona virusom, saopštili sui z Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za BiH.


– Ako imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, potražite ljekarsku pomoć, ali prvo nazovite telefonom. Budite informisani jer lokalne zdravstvene vlasti daju najnovije informacije o situaciji u vašem području. Slijedite njihova posebna uputstva i prvo nazovite kako biste im omogućili da vas upute u odgovarajuću lokalnu zdravstvenu ustanovu. To služi da vas zaštiti i pomogne u sprečavanju širenja virusa i drugih infekcija – savjetuju u SZO i podsjećaju da održavanjem socijalne distance pomažemo u izbjegavanju udisaja kapljica od osobe koja kiše ili kašlje u neposrednoj blizini.

– Ruke dodiruju mnogo površina i mogu brzo pokupiti viruse. Jednom kada se kontaminiraju, ruke mogu prenijeti virus na lice, odakle virus može krenuti u tijelo, rezultirajući da se ne osjećate dobro. Kapljice šire koronavirus. Slijedeći respiratornu higijenu, zaštitite ljude oko sebe od zaraze virusima, poput prehlade, gripe i koronavirusa. Često pranje sapunom i vodom, ili po mogućnosti alkoholnim sredstvom za dezinfekciju ruku, ubija viruse koji mogu biti na vašim rukama. Jednostavno je ali jako važno – poručuju iz SZO.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )