Foto: Sputnik

Stiče se utisak da Zapad ne može da ponudi sopstveni model budućnosti, dok se danas formira alternativa postojećem jednopolarnom svijetu, pravedniji i socijalno-orijentisani svjetski poredak, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

„Stiče se utisak da Zapad jednostavno ne može da ponudi svijetu svoj model budućnosti“, rekao je Putin na plenarnom zasedanju foruma Agencije za strateške inicijative „Jake ideje za novo vrijeme“.

On je naglasio da model totalne dominacije „takozvane zlatne milijarde“ nije pravedan i ukazao na „grandiozne promjene“ koje se sada dešavaju u svijetu i koje su nepovratne.

„I kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou u toku je izrada osnova, principa harmoničnog i pravednijeg, socijalno orijentisanog i bezbjednog svjetskog poretka – alternativnog postojećem – ili, može se reći, do sada postojećem jednopolarnom svjetskom poretku koji po svom karakteru, definitivno, postaje kočnica za razvoj civilizacije“, naglasio je Putin.
 
Prema njegovim riječima, nastupa nova epoha i nova etapa u svjetskoj istoriji, u kojoj će samo suverene države moći da osiguraju dinamiku rasta i da postanu primjer drugim zemljama za obezbjeđivanje visokog životnog standarda.

„Nastupa nova epoha, nova etapa u svjetskoj istoriji, i samo istinski suverene države mogu da osiguraju visoku dinamiku rasta, da postanu primjer za druge kada je riječ o standardima i kvalitetu života, zaštiti tradicionalnih vrijednosti i visokim humanističkim idealima – modelima razvoja u kojima čovjek nije sredstvo, nego najviši cilj“, rekao je Putin.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )