Foto: Telegram

Rusija je povećala plate novim regrutima u nadi da će umiriti građane koji nisu za rat, ali je to stvorilo druge probleme.


Osim što troškovi osoblja čine čak jednu trećinu budžeta za odbranu, novoprimljeni vojnici su više plaćeni od oficira sa ratnim iskustvom, čak i više od onih koji ih školuju.

"Nikada u vojnoj službi nisam video da vojnici zarađuju više od oficira koji njima komanduju", rekao je penzionisani general-potpukovnik Jurij Netkačev za ruski list Nezavisna gazeta.

Mjesečna plata od 200.000 rubalja, što je 2.430 dolara, obećana je za 300.000 regruta pozvanih prošle godine u djelimičnu mobilizaciju. Ovo je velika plata u poređenju sa onim što su regruti zarađivali 2020: 2.000 rubalja ili 24 dolara i 62.000 rubalja ili 757 dolara mjesečno za dobrovoljce.

Postoje i bonusi za dobrovoljce, pa Kremlj, na primjer, obećava dodatni novac za druga dostignuća u Ukrajini, kao što je uništavanje neprijateljskih tenkova.
 
Danas će običan pješadijski oficir tako primati najmanje 195.000 rubalja ili oko 2.370 dolara mesečno, a čak i komandant zarađuje 225.000 rubalja (2.740 dolara). Ruski mediji javljaju da oficiri dobijaju punu platu samo ako cio mjesec provedu na neprijateljskoj teritoriji.

Nove plate vojnika u Rusiji mogu se uporediti sa vojnim obeštećenjem SAD, gdje vojnik zarađuje oko 2.000 dolara mjesečno, dok novopečeni potporučnik prima skoro 3.700 dolara, i to bez bonusa i dodatnih beneficija. A troškovi života u SAD su i dalje mnogo veći nego u Rusiji.
 
Uprkos svemu tome plate u vojsci deluju izdašno u poređenju sa civilnim sektorom, gde je prosečna mesečna plata 63.000 rubalja, odnosno 770 dolara. Skoro milion Rusa pobjeglo je iz zemlje da bi izbjegli regrutaciju, ali za one siromašnije, iz oblasti poput Sibira, vojni život i plata mogu izgledati privlačni.
 
Biznis insajder (Business Insider) piše da Kremlj nije motivisan velikodušnošću. Naime, ono što je trebalo da bude brza i laka invazija na Ukrajinu postala je krvava borba u kojoj su se loše obučeni vojnici šalili na ratištu sa tenkovima iz pedesetih. Uprkos vladinoj propagandi i naglašavanju patriotizma, mnogi Rusi su u najboljem slučaju ravnodušni prema ratu.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )