Foto: Tanjug/AP

Rusija cijeni saradnju sa svojim partnerima, istakao je ruski predsjednik.

Saradnja u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES) je veoma uspješna, ocjenio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin u uvodnom izlaganju pred početak sastanka Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveza u Moskvi.
 
On je istakao da Moskva veoma cijeni saradnju sa svojim partnerima i dodao da se odnosi Rusije i država članica EAES baziraju na poštovanju i uzajamno korisnoj saradnji, kao i da sve zemlje ovog Saveza uzimaju u obzir interese članica.

U uvodnoj riječi, Putin je ukazao da je jedan od najvećih dobitnika saradnje u okviru EAES - Jermenija, koja je prošle godine zabilježila rast BDP-a od 12,6 odsto, dok je ove godine registrovano povećanje od 12,1 odsto.
 
"To je ozbiljna cifra", kazao je Putin.
 
Na današnjem sastanku prisustvuju lideri Rusije, Bjelorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prethodno je saopštio da će se sastanku po prvi put pridružiti i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, pa je za njega ostavljeno jedno prazno mjesto u sali u kojoj se održava sastanak.

Kako je još dodao Putin, sastanku će se putem video veze priključiti i predsjednici Uzbekistana i Tadžikistana, a lider je potvrdio i učešće azerbejdžanskog predsjednika na današnjem okupljanju.
 
Kako je ranije najavio Kremlj a danas Putin potvrdio, na sastanku će biti razmotreni prioriteti ruskog predsjedavanja Evroazijskim ekonomskim savezom 2023. godine. To uključuje pitanja energetske i prehrambene bezbjednosti, tehnološku i finansijsku nezavisnost, ubrzanje digitalne transformacije, uklanjanje regulatornih i trgovinskih barijera, razvoj transportne infrastrukture i slično.
 
Pored toga, biće riječi i o međunarodnim aktivnostima Saveza i proširenju trgovinskih i ekonomskih veza sa drugim zemljama i regionalnim udruženjima.
 
Predsjednik Rusije takođe će održati bilateralne razgovore sa liderima zemalja članica saveza i predstavnicima ostalih država koji su pozvani na današnji samit.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )