Foto: Telegram-Kreml

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o primjeni posebnih ekonomskih mjera u oblasti finansija, goriva i energetike zbog neprijateljskih postupaka nekih stranih zemalja i međunarodnih organizacija.

Prema informacijama, ukazom se do 31. decembra 2022. godine zabranjuje se čitav niz transakcija uz učešće stranaca iz neprijateljskih zemalja u brojnim ruskim kompanijama i projektima.
 
Ograničenje se odnosi na transakcije sa hartijama od vrijednosti, koje čine sastavni dio osnivačkog kapitala tih organizacija, kao i na prava i obaveze, učešća i sporazume na osnovu kojih se u Rusiji realizuju investicioni projekti.

Pod zabranu takođe potpadaju poslovi sa akcijama kompanija i ruskih banaka koje su za Rusiju od strateškog značaja, kao i sa učešćem, pravima i obavezama u naftno-gasnom projektu "Sahalin 1".
 
Ograničenje se još odnosi i na Sporazum o istraživanju i proizvodnji nafte na Harjaginskom nalazištu.
 
Pored toga, navodi se da je ruski lider dao Vladi 10 dana za pripremu spiska kompanija iz oblasti energetike i bankarskog sektora, a kojima se zabranjuje da sklapaju poslove u kojima učestvuju stranci iz neprijateljskih zemalja.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )