Foto: crna-hronika.info

Bh. građani, posebno penzioneri i oni s minimalnim platama, sve češće se suočavaju s dilemom – kupiti hranu ili platiti račune. Visoki životni troškovi, koje dodatno pogoršava inflacija i poskupljenja na piacama, prisiljavaju mnoge da se odriču osnovnih potreba.

Dugo i sušno ljeto uzrokovalo je drastičan porast cijena voća i povrća, a na nekim artiklima zabilježeno je poskupljenje od preko 100%. Savez samostalnih sindikata BiH izračunao je da je potrošačka korpa u avgustu 2024. godine iznosila 3379,30 KM, dok prosječna plata pokriva samo 39,98% tih troškova. Minimalna plata od 619 KM, koju prima značajan broj radnika, pokriva tek 18,32% osnovnih potreba.

Najniže plate u BiH imaju radnici tekstilne, kožne i odjevne industrije, poput obućara, krojača i šivača, čije plate ne prelaze 750 KM mjesečno. Zaposleni u pomoćnim poslovima, poput čistača, portira i njegovatelja starijih osoba, također zarađuju ispod 900 KM, što im otežava podmirivanje osnovnih životnih potreba.

Građani kažu da žive vrlo skromno, često kupujući samo osnovne namirnice na akcijama,, dok udruženja za zaštitu potrošača već godinama upozoravaju na loš standard života bh. građana, ističući da se sve više ljudi zadužuje kako bi preživjelo.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )