Foto: Arhiva

Američki državni dug raste "putanjom bez presedana" koja bi mogla uzrokovati kolaps vlade i nacionalne valute, rekao je Phillip Swagel, direktor Ureda za budžet Kongresa. Prema njegovom mišljenju, uloga dolara kao svjetske rezervne valute neće uvijek zaštititi Sjedinjene Države od pritiska tržišta, prenosi Financial Times.


SAD se suočavaju sa šokom sličnim krizi u Britaniji 2022. godine, koja je izazvala pad funte i kolaps vlade. Liz Truss je dala ostavku nakon samo 45 dana kao premijerka nakon što je njen plan da plati smanjenje poreza povećanjem duga katastrofalno prošao. Tada su troškovi zaduživanja zemlje naglo porasli.

Više kamatne stope u Sjedinjenim Državama podići će trošak plaćanja kreditorima na 1 bilion dolara u 2026. godini, što bi moglo uzrokovati da se tržišta obveznica "vrate". Prema američkoj ministrici financija Janet Yellen, trenutni američki državni dug od 34 biliona dolara "je zastrašujući".

"Bijela kuća mora nastaviti da se zadužuje jer strani kapital drži niske kamatne stope u SAD.
Ali to ima dvije strane, jer priliv gotovine iz inostranstva znači da gubimo nacionalni dohodak. S druge strane, nedostatak dolaznog kapitala bio bi još gori" – kaže Svagel.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )