Foto: Screenshot

Vojna infrastruktura vazduhoplovnih baza Oružanih snaga Ukrajine je onesposobljena, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Sredstva PVO Oružanih snaga Ukrajine su onesposobljena“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je navode zapadnih medija da je ruski avion navodno oboren na teritoriji Ukrajine.

„Informacija da je ruski avion oboren nad ukrajinskom teritorijom ne odgovara realnosti“, navodi se u saopštenju.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih mjeseci. U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće prijetnje od borbenih dejstava.
Rukovodstvo Donjecke i Luganske Narodne Republike apelovalo je ranije na Putina da prizna njihovu nezavisnost. Putin se u ponedjeljak, posle vanredne proširene sjednice Savjeta bezbednosti, obratio građanima Rusije, rekavši da smatra da je neophodno doneti odluku o momentalnom priznavanju suvereniteta LNR i DNR, jer oni koji su krenuli putem krvoprolića, nasilja i bezakonja nisu priznali i ne priznaju nijedno drugo rješenje sukoba u Donbasu, osim vojnog. Odmah nakon obraćanja, predsjednik je u Kremlju potpisao ukaze o priznavanju LNR i DNR.



Vrhovna rada Ukrajine glasala je za usvajanje predsjedničkog ukaza o uvođenju ratnog stanja u celoj zemlji, navodi se u saopštenju parlamenta na Fejsbuku.
Za usvajanje ukaza glasalo je 300 poslanika.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski sazvao je Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu i objavio ratno stanje na celoj teritoriji zemlje.Kako je naveo, ruska vojska gađa vojnu infrastrukturu Ukrajine.

Čuju se eksplozije u Kijevu, Kramatorsku, Odesi, Harkovu, Berdjansku, kao i na području kijevskog aerodroma Borispolj.

LNR je započela operaciju „oslobađanja privremeno okupirane teritorije“



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )