Redovna konzumacija ovog proizvoda produžava život,tvrde naučnici!
Izvor: Cafe.ba
×
0
Podijeli
Foto: Twitter
Tokom posebnih istraživanja, naučnici su otkrili da redovna konzumacija jednog poznatog, ali još ne najpopularnijeg proizvoda u Rusiji produžava život.
Riječ je o siru tofu, koji je već dugo bio nadaleko poznat u mnogim dijelovima svijeta, na primjer, u Aziji, zbog brojnih korisnih svojstava koja promovišu zdravlje i dugovječnost, piše Kuban News .
Konkretno, tofu sadrži antioksidanse koji usporavaju proces starenja. Tako izoflavoni pomažu u zaštiti stanica od slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja organizma i pojave raznih opasnih bolesti.
Takođe, sir od soje je odličan izvor biljnih proteina, koji su glavni građevinski materijal za naš organizam. Stoga redovna konzumacija tofua pomaže u održavanju mišića i jačanju imunološkog sistema.
Osim toga, redovita konzumacija tofua pomaže u smanjenju razine kolesterola u krvi, što zauzvrat smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Stvar je u tome što tofu sadrži mnogo polinezasićenih masnih kiselina, kao što su Omega-3 i Omega-6. Pružaju nam zdravo srce i moždanu aktivnost.
Osim toga, tofu normalizira hormonsku ravnotežu, jer su izoflavoni sadržani u ovom proizvodu strukturno slični ženskom hormonu estrogenu. Stoga sir od soje može pomoći ženama u menopauzi da se nose s problemima povezanim s hormonskom neravnotežom, kao i poboljšati zdravlje kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze kod žena.