Foto: SRPSKA INFO

Iako nije javna ličnost, skoro da nema Beograđanina koji nije čuo za Renata Grbića. On je posljednjih godina iz Dunava spasao više od trideset ljudi. Poslednji put prije dva dana.

Renato Grbić, čija se porodica generacijama bavi ribolovom, prvi put je spasao nekoga iz rijeke prije više od 20 godina i, kako kaže, nisu svi bili srećni i zahvalni zbog toga.
 
"Bilo je to prije 20 i nešto godina kada sam se sa bratom od strica vraćao sa pecanja. Vraćajući se ka Pančevačkom mostu nešto je palo u vodu. U pitanju je bio momak tada mojih godina koga smo poslije kraćeg ubeđivanja uvukli u čamac", opisao je tokom gostovanja u Beogradskoj hronici Renato Grbić.
 
Sva spasavanja u kojima je učestvovao Renato bila su iz čamca jer, bez obzira na to koliko ste dobar plivač, to je jedina šansa da se stigne do osobe koja skoči u rijeku da se spase, zbrine i utopli do dolaska hitne službe.
 
Mnogi od njih nisu željeli da budu spaseni, tako je bilo i sa poslednjom osobom koju je prije nekoliko dana izvukao iz Dunava. 
 
"Zahvalnost mi ne treba, jedino bih voleo da ih posle vidim, da popričamo o problemima zbog kojih su se odlučili na takav korak. Ali samo dvije osobe su se kasnije javile. Dvije devojke, jedna me je zvala i na svadbu, dobila je i dijete. Druga je devojka koja je skočila sa nepunih 16 godina, i ona se javlja, dolazila je sa majkom. I niko više", kaže Renato.
 
Kobne okolnosti: Hladna voda i topla odjeća

Govoreći o slučaju nestalog mladića iz Splita, Renato kaže da ako neko dospije u vodu u zimskom periodu davljenje je vrlo često zbog hladne vode, brzine rijeke i tople odjeće koju zimi nosimo a koja se brzo natopi.
 
"U hladnoj vodi se zagrijano tijelo poslije 10-15 minuta neminovno anestezira. Osoba upadne u stanje slično dejstvu anestezije, upadate u san bez, bolova i patnje. Ako je stvarno Matej bio u vodi, tragičan kraj je nažalost neminovan", bio je iskren Renato.
 
Iskusni alas koji je svaki dan na rijeci iz iskustva kaže da je moguće i da se neko nikada ne pronađe, da se tijelo zakači za nešto na dnu ali i da zimi cijeli proces traje znatno duže prije nego što tijelo utopljenika ispliva.
 
Kaže i da je i sam, bez obzira na iskustvo, dva puta mogao da se udavi u rijeci.
 
"Uvijek se uči o životu na rijeci, ona mora da se poštuje. Dunav ne prašta bez obzira na iskustvo... I ja sam zbog brzopletosti bio u situaciji da se udavim par puta", rekao je u razgovoru za RTS Renato Grbić.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )