Foto: Telegram

Predstavnici Rusije i Ukrajine prošli su se tjedan sastali u Ujedinjenim Arapskim Emiratima da bi razgovarali o razmjeni zatvorenika, ali i ponovnoj uspostavi ruskog izvoza amonijaka za Afriku i Aziju kroz ukrajinski cjevovod, prenosi Reuters.


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

Izvori kažu da je sastanku posredovao UAE, bez sudjelovanja UN-a, koji inače ima glavnu ulogu u ovakvim pregovorima. Amonijak koji Rusija izvozi koristi se za proizvodnju gnojiva. Cilj ovih pregovora je rješavanje preostalih spornih pitanja oko izvoza, nakon što je prošle sedmice produžen dogovor o izvozu žitarica.
 
Izvoz amonijaka u zamjenu za puštanje ratnih zatvorenika

Ruski i ukrajinski predstavnici su 17. novembra otputovali u glavni grad UAE-a Abu Dhabi kako bi dogovorili ruski izvoz amonijaka u zamjenu za puštanje velikog broja zatvorenika. Ne zna se koji su bili zaključci sastanka. Ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar za Reuters je kazao: “Puštanje naših ratnih zatvorenika jedan je od uvjeta za dozvolu ruskog izvoza amonijaka.” Dodao je da ne zna ništa o sastanku u UAE-u.
 
Putin je jučer rekao da ruski zvaničnici rade na tome da se odblokira rusko gnojivo koje je trenutno u evropskim lukama, ali i da ponovno počnu izvoziti amonijak. Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata te rusko i ukrajinsko ministarstvo obrane i vanjskih poslova nisu odgovorili na Reutersov zahtjev za komentar.
 
UN navodno nije sudjelovao u pregovorima

Izvoz ruskog amonijaka odvijao bi se ukrajinskim cjevovodom do Crnog mora. Ovim cjevovodom iz Rusije do ukrajinske crnomorske luke Pivdenji može proći i do 2.5 milijuna tona plina amonijaka godišnje, a zatvoren je nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače. Izvoz amonijaka nije bio dio UN-ovog dogovora o koridorima za izvoz žita.
 
Prošle sedmice je Rebeca Grynspan, glavni sekretar UN-ove agencije UNCTAD koja je vodila pregovore o izvozu gnojiva, rekla da misli da će se Rusija i Ukrajina moći dogovoriti o daljnjem izvozu amonijaka
 
Uvjet je i otvaranje Mikolajiva

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je objavio uvjete koje Rusija mora ispuniti prije nego što joj se odobri izvoz amonijaka ukrajinskim cjevovodom. Među tim uvjetima bila je razmjena zatvorenika i ponovno otvaranje crnomorske luke Mikolajiva. Ni Ukrajina ni Rusija još nisu objavile službeni broj zatvorenika koje su zatočile od početka invazije. Zelenski je 28. listopada kazao da je Rusija od ožujka oslobodila ukupno 1031 ukrajinskog zatvorenika.
 
Abu Dhabi u ovim pregovorima preuzima ulogu sličnu onoj Saudijske Arabije, koja je u septembru postigla diplomatsku pobjedu osiguravši slobodu stranim borcima zarobljenim u Ukrajini. UAE i Saudijska Arabija članovi su naftnog saveza OPEC+, čiji je član i Rusija. S Moskvom su ostali u dobrim odnosima unatoč pritiscima Zapada da se Rusiju izolira zbog njene “specijalne vojne operacije”.
 
Rusiji značajno otežan izvoz žitarica i gnojiva iako nije obuhvaćen sankcijama

Predsjednik UAE-a Mohammed bin Zayed al-Nahyan prošle sedmice posjetio Moskvu kako bi s Putinom raspravljao o mogućnosti da bude medijator za dogovor oko amonijaka. Ukrajina je važan proizvođač žitarica i uljarica, a Rusija je glavni svjetski izvoznik gnojiva.
 
Iz Moskve još od jula govore da im je onemogućen izvoz žitarica i gnojiva iako nije direktno obuhvaćen sankcijama. Kažu da je to zato što sankcije kupcima otežavaju obradu plaćanja, prijevoz i osiguranje.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )