Foto: Glas Srpske

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pobjednik je lokalnih izbora održanih juče u Srpskoj. Najjača partija u Republici osvojila je mjesta gradonačelnika ili načelnika u 47 lokalnih zajednica. S druge strane aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uspio je da odbrani svoju poziciju i osvoji novi mandat pobijedivši ubjedljivo SNSD-ovog kandidata Nikolu Šobota.

Iako je najveća stranka u Republici Srpskoj osvojila najveći broj gradonačelničkih i načelničkih mjesta, prema preliminarnim podacima u 47 od 63 lokalnih zajednica, što je pet više nego na prošlim lokalnim izborima, SNSD je i ovog puta ostao kratkih rukava kada je u pitanju Banjaluka, ali i Bijeljina i Teslić. Ove dvije lokalne sredine su se pokazale kao neosvojive tvrđave te će tako Ljubiša Petrović i Milan Miličević i dalje ostati na svojim dosadašnjim pozicijama. To se ne može reći za Sokolac i Ugljevik. Dugogodišnji SDS-ovi načelnici Milovan Cicko Bjelica i Vasilije Perić, prvi ljudi ove dvije lokalne zajednice, nisu uspjeli da obnove mandate.

Prema nepotpunim podacima novi načelnici će biti SNSD-ovi kandidati Strahinja Bašević i Dragan Gajić. Upravo pobjeda Bašovića (SNSD) možda je bila i najveće iznenađenje ovih lokalnih izbora, jer je Sokolac do sada uvijek bio sigurno utočište SDS-a.

S druge strane ova stranka je to u neku ruku uspjela da kompenzuje osvajanjem načelničkog mjesta u Gacku. Prema preliminarnim rezultatima izbora novi načelnik ove opštine je kandidat Vukota Govedarica, koji je uz pomoć ostalih opozicionih partija uspio da osvoji više glasova od Srđana Milovića, kandidata SNSD-a. Kandidati ove stranke osvojili su najviše glasova i u Istočnoj Ilidži (Marinko Božović), u Loparama (Rade Savić), Ljubinju (Stevo Drapić), Han Pijesku (Slobodan Đurić) i u Istočnom Starom Gradu (Vojo Gašanović). Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević (SDS) osvojio je i treći mandat u ovoj lokalnoj zajednici pobijedivši ubjedljivo protivkandidata iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milana Đurđevića.

Kada su u pitanju veće sredine, SNSD je pobijedio u Doboju, u kojem je najviše glasova dobio novi-stari gradonačelnik Boris Jerinić. Svoju poziciju uspio je da zadrži i kandidat SNSD-a u Prijedoru Slobodan Javor, ali i njegov partijski kolega Mirko Đurić, koji će i naredne četiri godine sjediti u gradonačelničkoj fotelji u Trebinju. Ova partija uspjela je da ponovo osvoji najviše glasova i u Derventi te će tako njihov kandidat Igor Žunić u gradonačelničkoj fotelji naslijediti Milorada Simića.

Kandidati SNSD-a osvojili su najviše glasova i u Kozarskoj Dubici, gdje je pobjedu proglasio Igor Savković, ali i Gradišci (Zoran Adžić), Brodu (Milan Zečević), Istočnom Sarajevu (Ljubiša Ćosić), Zvorniku (Bojan Ivanović) i Prnjavoru (Darko Tomaš). Kandidat SNSD-a je pobijedio i u Nevesinju (Milenko Avdalović), ali i Bratuncu, gdje je najveći broj glasova osvojio Lazar Prodanović. U Ugljeviku je to bio Dragan Gajić, u Novom Gradu Miroslav Drljača, Bileći Miodrag Parežanin. Pobjeda je ostvarena i u Srpcu, Jezeru, Kalinoviku, ali i Foči, gdje je najveći broj glasova dobio Milan Vukadinović.

SNSD je proglasio pobjedu i na lokalnim izborima u Laktašima, Istočnom Novom Sarajevu i Trnovu. Kandidati ove partije za načelnike i gradonačelnike nisu imali protivkandidate. U Istočnom Novom Sarajevu jedini kandidat za načelnika bio je Jovan Katić, u Laktašima novi-stari gradonačelnik je Miroslav Bojić.

Sumirajući rezultate lokalnih izbora lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da su građani prepoznali politiku partije te da je ona ovom prilikom dala rezultat. Rekao je da je SNSD dobio 310.000 glasova od do sada prebrojanih, što je 54,3 odsto.

"Hvala našim građanima jer su pokazali demokratsku zrelost. Ponosan sam na kampanju koja je bila besprijekorna i kandidati su imali priliku da se pokažu na najbolji način", naveo je Dodik dodajući da ne želi blokade u najvećem gradu Srpske u naredne četiri godine te da će njegova stranka imati ubjedljivu većinu u lokalnom parlamentu.

Rekao je i da su se mnogi u stranci uspavali, da neki nisu uradili ono što je trebalo da urade i da će biti analizirana odgovornost.

"Odgovornost će stići i niko ne mora da bude spokojan od onih koji su SNSD-ovci i dobili su od SNSD-a podršku da budu birani i izabrani, a na njihovim mjestima i tamo gdje rade nisu pobijedili", rekao je Dodik.

On je naveo da su u Banjaluci izgubili trku za gradonačelnika jer očigledno nisu imali podršku u narodu te dodao da će o toj odgovornosti pitati i odbore šta misle.

Do zaključenja ovog broja nije bilo poznato ko je ostvario pobjedu u Modriči. Interesantno PDP, čiji je kandidat pobijedio u Banjaluci, ostvario je uspjeh u samo još jednoj lokalnoj zajednici - Kotor Varošu, gdje su birači povjerenje ponovo poklonili Zdenku Sakanu. Kandidat DEMOS-a pobijedio je u opštini Pale, gdje je za načelnika izabran Dejan Kojić. Isti rezultat zabilježila je i Ujedinjena Srpska, čiji je kandidat osvojio najveći broj glasova u Stanarima. Riječ je o Aleksandru Ristiću.

Srebrenica

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Miloš Vučić osvojio je najviše glasova na lokalnim izborima u ovoj opštini, poručujući nakon pobjede: "Srebrenica kreće nabolje", piše Glas Srpske.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )