Foto: Nezavisne

U prošloj rubrici "Pilates za svaki dan" pisali smo o mišiću iliopsoasu, čiji je alternativni naziv "mišić duše". Zaključili smo da je on najdublje jezgro u našem tijelu i da ćemo imati više životne vitalnosti ukoliko nam je mišić iliopsoas fleksibilniji. U današnjoj rubrici ćemo pisati o tome koji su to simptomi njegove ukočenosti, kako se manifestuju i kako da napravite test i saznate da li je zaista iliopsoas napet.

Sa povećanjem napetosti iliopsoasa dolazi do bolova u lumbalnom dijelu kičme koji se dalje šire u kuk i preponu. Češće se javlja kod ljudi koji se bave kancelarijskim poslom i duži period provode u sjedećem položaju, kao i kod trkača i skakača sa preponama. Kako da znam da mi je iliopsoas napet?
 
Manifestuje se tako što se javlja:
 
* bol u donjem dijelu leđa
 
* bol u preponi
 
* bol u predjelu kuka (najčešće sa bočne strane)
 
* bol koja se širi duboko u glutealno područje (područje zadnjice)
 
* bol koja je jaka pri ustajanju nakon dužeg sjedenja, a koja se smanjuju nakon nekoliko koraka
 
* nelagoda u donjem dijelu leđa nakon duže vožnje.
 
Često se problemi sa iliopsoasom zanemare drugom dijagnostikom i nekad je dovoljno uraditi set redovnih treninga da bi se iliopsoas opustio i postao fleksibilniji.
 
Znam gdje mi se nalazi iliopsoas, znam da ukoliko imam gorenavedene simptome  možda imam problem sa tim mišićem. A da li postoji neki test koji će mi pokazati da se zaista radi o tom mišiću, odnosno o tegobama koje prouzrokuje njegova nefleksibilnost?
 
Evo šta sam pronašla:
 
Potrebno je leći na leđa, jednu nogu ostaviti ispruženu, drugu nogu savijenu u koljenu povući ka gornjem dijelu tijela tako da koljeno ostane iznad nivoa kuka. Zatim sa obje ruke pružati otpor nozi gurajući koljeno ka naprijed, znači nogu želimo privući ka grudima, a dlanovima je guramo u suprotnu stranu. Ukoliko je mišić iliopsoas napet, javiće se tegobe koje smo naveli gore u tekstu (bolovi u donjem dijelu leđa, kuku, gluteusu).
 
Napetost u iliopsoasu može biti i posljedica spavanja u fetus položaju, dugotrajno čučanje, udarci nogom kod bavljenja fudbalom ili borilačkim vještinama, trčanje uzbrdo, ili možda često radite trbušnjake sa fiksiranim nogama.
 
Kada je iliopsoas stisnut i prekratak, gura karlicu prema naprijed, povlačeći leđa, što dovodi do pretjeranog otklona u donjem dijelu leđa (patka zadnjica).
 
Postoji problematika i ako je mišić iliopsoas pretjerano rastegnut i slab i tada narušava prirodni lumbalni oblik kičme stvarajući ravnu zadnjicu.
 
Problem stisnutog iliopsoasa može uzrokovati zatvor i otežano pražnjenje crijeva, jer se oko i kroz iliopsoas nalazi velika grupa živaca.
 
Menstrualni bolovi i grčevi isto mogu biti uzrok krutog iliopsoasa.
 
Preventivno možete djelovati tako što ćete prekidati dugotajno sjedenje čestim ustajanjem i kratkom šetnjom, dodati oslonac na sjedište automobila i kancelarijsku stolicu u vidu srolanog peškira ili umetka koji može da se kupi, priuštite sebi kvalitetnu masažu opuštanja, toplu kupku uz laganu opuštajuću muziku. Gledajte da se što više oslobodite stresa, napetosti i briga oko stvari na koje ne možete uticati.
 
Da bi se iliopsoas opustio i da bismo radili na njegovoj fleksibilnosti, treba da radimo vježbe pasivnog istezanja, koje ćemo slikovito prikazati u sljedećem izdanju rubrike "Pilates za svaki dan".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )