Foto: x.com

PROJECT 3 Mobility, kompanija Mate Rimca zadužena za robotaksije, javio se saopštenjem

U njemu navode da su s izraelskom firmom Mobileye, za koju ističu da je globalni lider u rješenjima za autonomnu vožnju, dogovorili da će Rimčevi robotaksiji koristiti "naprednu Mobileye tehnologiju za autonomna vozila - Mobileye Drive". Usput se sada i službeno za lansiranje usluge robotaksija spominje 2026. godina (nedavno se ta godina spominjala kao krajnji rok, što je ostavljalo mogućnost da sve ipak krene 2025. kako se najavljivalo), no tvrdi se i da će se prva testiranja tehnologije na zagrebačkim ulicama provesti ove godine.

"Project 3 Mobility razvija uslugu čiji je cilj značajno poboljšati prijevoz u urbanim područjima i revolucionirati mobilnost u gradovima. Lansiranje usluge planirano je 2026. godine u Zagrebu, a prve faze testiranja Mobileyeve tehnologije na ulicama hrvatskog glavnog grada počinju ove godine. U prvoj fazi fokus će biti na mapiranju zagrebačkih ulica, za što će P3 koristiti posebno opremljena testna vozila. Nakon mapiranja, fokus će biti na testiranju Mobileyeva rješenja autonomnog sistema u svrhu kalibrisanja njihove tehnologije za ovo okruženje. Kroz navedene faze koristit će se različita testna vozila koja neće izgledati kao autonomna vozila koja P3 razvija, a u njima će se nalaziti i sigurnosni vozači", stoji u izjavi.

Vozila će koristiti postojeći sistem Mobileye Drive

Dodaje se da Project 3 Mobility "iz temelja razvija vlastito autonomno električno vozilo ključno za implementaciju novog ekosistema urbane mobilnosti" te da dio razvoja pretpostavlja i razvoj potpuno nove platforme vozila optimizirane za autonomnu vožnju. Ističe se da će tehnologija firme Mobileye biti u potpunosti integrisana u P3 vozilo, koje će koristiti Mobileye Drive sistem za autonomnu vožnju.

"Naš cilj je poboljšati način na koji se ljudi kreću u gradovima. Saradnja s firmom Mobileye je temelj za postizanje te vizije. Mobileye se pokazao kao sjajan partner koji ima pravo iskustvo, pravu tehnologiju i pravi tim. Ponosni smo što je Mobileye prepoznao vrijednost našeg projekta i što ćemo zajedno ostvariti našu viziju urbane autonomne mobilnosti. Vjerujemo kako ćemo realizacijom našeg projekta ostvariti brojne pogodnosti za Zagreb, kao i mnoge druge gradove koji će pružati našu uslugu", izjavio je Marko Pejković, suosnivač i glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

Iz Rimčeve firme dodaju da proteklih dvadeset godina Mobileye razvija napredna rješenja koristeći snagu vještačke inteligencije i računalnog vida kako bi poboljšao sigurnost u saobraćaju.

"Više od 170 miliona vozila širom svijeta danas ima integrisanu Mobileye tehnologiju. Velike prednosti Mobileye Drive sistema su što se može implementirati na mnogim geografskim lokacijama, na različitim vrstama saobraćajnica, što može voziti u različitim vremenskim uslovima i prilagoditi se lokalnim stilovima vožnje. Mobileye Drive tehnologija za autonomnu vožnju koristi kombinaciju redundantne kamere i lidar-radar senzora, REM™ kartografiju koja se temelji na masovnom prikupljanju podataka, a sve to pokreće EyeQ™ sustav na čipu koji Mobileyeu omogućava praćenje dinamike prometa te pružanje usluge autonomne vožnje prilagođene određenoj usluzi", navodi se u saopštenju.

Robotaksije razvija firma iz Rimac Grupe pod imenom Project 3 Mobility (P3M). Njihovo sjedište je u Zagrebu, a imaju i centar za istraživanje u Velikoj Britaniji. Na službenim stranicama P3M-a sada stoji da planiraju izvesti robotaksije na ulice Zagreba 2026., a potom iduće godine i u Veliku Britaniju i Njemačku. Rimac Grupa planira da P3M ostane baziran u Hrvatskoj, gdje će se proizvoditi i izvoziti deseci hiljada vozila godišnje.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )