RIZIČNA NAVIKA Stručnjaci ističu da ove namirnice ne biste trebali prati prije kuvanja
Izvor: srpskainfo.com
×
0
Podijeli
Foto: SHUTTERSTOCK
Temeljito pranje namirnica izgleda kao najbolja stvar kako biste bili sigurni da je očišćen od prljavštine i bakterija.
Međutim, postoje neke namirnice koje mnogi peru prije kuvanja, a koje nikako ne biste trebali. Iz Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da bi pranje ove hrane moglo zapravo učiniti više štete nego koristi.
Nakon što ste u trgovini kupili meso ili proizvode od peradi, možda ćete osjetiti sklonost ispiranju ovih predmeta kako biste se riješili svega što je ostalo s farme ili samo ambalaže u kojoj su držani. Međutim, CDC to ne preporučuje.
– Pranje sirovog mesa, piletine, puretine ili jaja može proširiti klice na vaš sudoper, radne površine i druge površine u vašoj kuhinji. Te klice mogu doći na drugu hranu, poput salate ili voća – navode iz agencije.
Nedavno istraživanje američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) otkrilo je da pranje mesa ili peradi povećava rizik od unakrsne kontaminacije u kuhinji, što može dovesti do bolesti prenosivih hranom. Agencija poziva potrošače da odmah prestanu sa ovom rizičnom navikom.
– Izbjegavajte pranje sirovog mesa i peradi jer se potencijalno štetne bakterije na površini sirovog proizvoda mogu akumulirati u visokim koncentracijama unutar sudopera i unakrsno kontaminirati gotovu hranu – upozorava USDA.
Iz agencija takođe ističe da je većina bakterija vezana za ove proizvode prilično labavo, pa ispiranje predmeta može otresati bakteriju i omogućiti joj lako širenje.
– Pranje jaja može aktivno pomoći u prijenosu štetnih bakterija poput salmonele s vanjske strane jaja na unutarnju stranju jaja – objašnjava Konor O Flin, prenosi Klix.