Foto: SHUTTERSTOCK

Temeljito pranje namirnica izgleda kao najbolja stvar kako biste bili sigurni da je očišćen od prljavštine i bakterija.

Međutim, postoje neke namirnice koje mnogi peru prije kuvanja, a koje nikako ne biste trebali. Iz Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da bi pranje ove hrane moglo zapravo učiniti više štete nego koristi.

Nakon što ste u trgovini kupili meso ili proizvode od peradi, možda ćete osjetiti sklonost ispiranju ovih predmeta kako biste se riješili svega što je ostalo s farme ili samo ambalaže u kojoj su držani. Međutim, CDC to ne preporučuje.

– Pranje sirovog mesa, piletine, puretine ili jaja može proširiti klice na vaš sudoper, radne površine i druge površine u vašoj kuhinji. Te klice mogu doći na drugu hranu, poput salate ili voća –  navode iz agencije.

Nedavno istraživanje američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) otkrilo je da pranje mesa ili peradi povećava rizik od unakrsne kontaminacije u kuhinji, što može dovesti do bolesti prenosivih hranom. Agencija poziva potrošače da odmah prestanu sa ovom rizičnom navikom.

– Izbjegavajte pranje sirovog mesa i peradi jer se potencijalno štetne bakterije na površini sirovog proizvoda mogu akumulirati u visokim koncentracijama unutar sudopera i unakrsno kontaminirati gotovu hranu –  upozorava USDA.

Iz agencija takođe ističe da je većina bakterija vezana za ove proizvode prilično labavo, pa ispiranje predmeta može otresati bakteriju i omogućiti joj lako širenje.

– Pranje jaja može aktivno pomoći u prijenosu štetnih bakterija poput salmonele s vanjske strane jaja na unutarnju stranju jaja – objašnjava Konor O Flin, prenosi Klix.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )