Foto: srpskainfo.com

Doktorka Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski vijenac kaže da je tokom ljeta bilo od troje do petoro oboljele djece za nedjelju dana, a da se sada bilježi značajan skok zaražene djece koji se kreće i više od 20 novozaražene djece dnevno.

Mi smo juče u toku dana imali 76 pregleda predškolske i školske dece kada je riječ o kovidu, a od tog broja 30 odsto dece je bilo pozitivno – kaže Golubovićeva.

Na pitanje na koje simptome roditelji treba da obrate pažnju, doktorka kaže da su prvi respiratorni simptomi – temeratura, kijanje, kašljanje, ali da je tu često i simptom glavobolje, bolova u mišićima.

– Često imamo taj propratni simptom koji je prisutan samo sa glavoboljnom bez temperature i trebalo bi roditelje da usmjeri u pravcu pedijatra i da dođu na pregled – dodala je ona.

Govoreći o tome da li roditelji djeci treba na svoju ruku da daju lijekove ili odmah da ih dovedu na testiranje, doktorka kaže da ukoliko se kao prvi simptom javi temperatura roditelji treba da daju lijek za snižavanje – paracetamol i brufen, a sve dalje zahteva pregled pedijatra.

– Ne smiju ništa davati na svoju ruku, konsultovati se sa nekim ko nije iz medicinke struke, dolaze kod nas na pregled, ljekar pregleda dijete, radi se antigenski test, a pored njega radi se nekada i pi-si-ar test – naglasila je Golubovićeva.

Jedan od predloga je prelazak na onlajn nastavu, a doktorka Golubović kaže da bi starija školska djeca sedmi i osmi razred i srednjoškolci možda mogli da se uključe u onlajn nastavu.

– Prednost te djece je da mogu da se vakcinišu. Mi sprovodimo već vakcinaciju djece do 12 do 18 godina -navela je doktorka.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )