Foto: Arhiva

Rastuća cijena energije izazvana je strahom od mogućih obustava ruskih snabdijevanja

Spot cijene prirodnog gasa u Evropi premašile su 1.900 dolara za hiljadu kubnih metara, prvi put od početka marta, prema podacima londonskog ICE.
 
Avgustovska cena fjučersa u TTF čvorištu u Holandiji porasla je na 1.926 dolara za hiljadu kubnih metara, ili 182,65 evra po megavat-satu u domaćinstvima za evropske potrošače. Sve u svemu, cijene su porasle za 7%.

Cijene gasa u Evropi su se udvostručile tokom mjeseca, iako su i dalje ispod rekordne vrednosti od 3.900 dolara za hiljadu kubnih metara dostignute 7. marta.
 
Do skoka cijena dolazi kada se evropske vlade bore da popune podzemna skladišta gasa u nastojanju da domaćinstvima obezbijede dovoljno goriva da održe upaljena svjetla i tople domove tokom zime.
 
EU, koja oko 40 odsto gasa dobija iz Rusije, pokušava da se odvikne od tog uvoza. Prošlog mjeseca "Gasprom" je smanjio snabdijevanje Njemačke gasovodom "Sjeverni tok" za 60%, navodeći kao razlog tehničke probleme koji proizilaze iz sankcija u vezi sa Ukrajinom.

Gasovod bi takođe trebalo da bude zatvoren zbog godišnjeg 10-dnevnog održavanja sljedeće nedjelje, što je izazvalo strahove da dotok gasa neće biti ponovo obnovljen.
 
Međutim, dalji problemi na evropskom energetskom frontu izbjegnuti su u srijedu nakon što je Norveška prekinula štrajk radnika nafte i gasa u toj zemlji. Da situacija nije riješena, cijene prirodnog gasa u Evropi bi bile vraćene na, ili čak premašile rekorne vrednosti svih vremena koje su dostignute u martu, rekao je analitičar kompanije "Ristad Enerdži" Lu Ming Pang za Si-En-Bi-Si.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )