Foto: Anadolu Agency

Ruska rublja je juče dostigla 52,3 za dolar, što je povećanje od otprilike 1,3 odsto u odnosu na prethodni dan i njena trenutna vrijednost je najjača od maja 2015.

To je svijet daleko od njegovog pada na 139 za dolar početkom marta, kada su SAD i Evropska unija počele uvoditi neviđene sankcije Moskvi kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu.

Zapanjujući skok rublje u sljedećim mjesecima dao je gorivo Kremlju kao “dokaz” da zapadne sankcije ne djeluju, piše See Biz.

– Ideja je bila jasna: nasilno slomiti rusku privredu – rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin proše nedjelje tokom godišnjeg Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

– Nisu uspjeli. Očigledno, to se nije dogodilo.

Krajem februara, nakon početnog pada rublje i četiri dana nakon što je 24. februara započela invazija na Ukrajinu, Rusija je više nego udvostručila ključnu kamatnu stopu zemlje na nevjerojatnih 20 odsto s pređašnjih 9,5 odsto. Od tada se vrijednost valute poboljšala do te mjere da je snizila kamatnu stopu tri puta da bi krajem maja dostigla 11 odsto, prenosi Blic.

Rublja je zapravo toliko ojačala da ruska centralna banka aktivno poduzima mjere kako bi je pokušala oslabiti, bojeći se da će to učiniti njihov izvoz manje konkurentnim.

No, što zapravo stoji iza rasta ruske valute i može li se on održati?

Razlozi su, pojednostavljeno rečeno: zapanjujuće visoke cijene energije, kontrola kapitala i same sankcije.

Rusija je najveći svjetski izvoznik plina i drugi najveći izvoznik nafte. Njegov primarni kupac? Evropska unija, koja nedjeljno kupuje milijarde dolara vrednu rusku energiju, a istodobno je pokušava kazniti sankcijama.

To je EU stavilo u nezgodnu poziciju – sada je Rusiji poslalo eksponencijalno više novca za kupnju nafte, plina i ugljena nego što je poslala pomoć Ukrajini, što je pomoglo da se popuni ratna blagajna Kremlja. A s cenama nafte tipa Brent 60 odsto višim nego u ovo doba prošle godine, iako su mnoge zapadne zemlje obuzdale svoju kupovinu ruske nafte, Moskva i dalje ostvaruje rekordnu dobit.

U prvih 100 dana rusko-ukrajinskog rata, Ruska Federacija je zaradila 98 milijardi dolara prihoda od izvoza fosilnih goriva, prema Centru za istraživanje energije i čistog zraka, istraživačkoj organizaciji sa sedištem u Finskoj. Više od polovice te zarade dolazi iz EU, oko 60 milijardi dolara.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )