Foto: Ilustracija: EPA, ABIR SULTAN

Izraleske i rumunske kompanije iz oblasti vojne i avioindustrije pokrenuće iduće godine u Krajovi zajedničku proizvodnju bespilotnih letilica Hermes 450.

Riječ je o izraleskoj kompaniji Elbit sistems i rumunskom Romaeru i Avioane Krajova, koja je prošlog vijeka sa jugoslovenskom industrijskom proizvodila jurišnik J-22 Orao, odnosno IAR-93, piše Balkanska bezbjednosna mreža.

Portal navodi da je predviđeno da u Bukureštu bude otvoren centar za održavanje i remont bespilotnih letilica, a Elbit je u maju već sklopio sporazum o transferu tehnologija sa rumunskim partnerima.

To će biti prva fabrika bespilotnih letilica te izraelske kompanije na teritoriji EU. U tekstu se podsjeća da Hermes 450 spada u najzastupljenije letilice tog tipa na svjetskom tržištu, a koristi se u vojsci, policiji i bezbjednosnim službama za izviđanje, nadzor i prenos komunikacija.

"Izraelski Elbit u Rumuniji ima četiri proizvodna pogona i već 27 godina je strateški partner Bukurešta u modernizaciji vojne opreme i namjenske industrije. Učestvovali su u programima modernizacije aviona MiG-21, helikoptera Puma, snabdjevači su komponentama za borbena vozila Pirana (koja su takođe proizvode u Rumuniji) do različitih simulatora. Pokretanjem zajedničke proizvodnje bespilotnih letilica, namjenske industrije dvije zemlje dodatno jačaju postojeću saradnju i donose nova radna mjesta", dodaje se.

Osnovna ideja je da fabrika dronova u Rumuniji proizvodi za izvoz, ali sa obzirom na planove zvaničnog Bukurešta da kupi devet bespilotnih letilica za oružane snage, moguće je da će izbor biti izraelski dronovi. Hermes 450 je letilica koja može da ostane u vazduhu do 20 sati sa maksimalnom visinom leta od 5.500 metara i ima radijus dejstva 300 kilometara od zemaljske stanice. Takvi dronovi bili su u naoružanju državne bezbednosti Severne Makedonije, u tajnoj jedinici koja je rasformirana ove godine.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )