Foto: Screenshot

Rusija tvrdi da upotreba Starlink satelita u vojne svrhe predstavlja direktnu umješanost u sukobe.


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !
 

SpaceX, kompanija Ilona Maska, se po drugi put suočava sa prijetnjama uništenja njihovog satelitskog sistema Starlink - ovaj put od strane Rusije.
 
Prijetnja je stigla tokom sastanka radne grupe Ujedinjenih nacija o smanjenju prijetnji iz svemira. Konstantin Vorocov, član ruske delegacije, rekao je da bi ta zemlja "željela da podvuče izuzetno opasan trend koji prevazilazi bezopasnu upotrebu svemirskih tehnologija i koji je postao očigledan tokom događaja u Ukrajini. Naime, SAD i njeni saveznici koriste elemente civilne infrastrukture u svemiru u vojne svrhe".
 
Voroncov nije pomenuo Starlink po imenu, ali nije bilo sumnje na šta je mislio. Član ruskog ministarstva spoljnih poslova je dalje upozorio: "Izgleda da naše kolege ne shvataju da takve akcije u stvari predstavljaju indirektnu umiješanost u vojne sukobe. Kvazicivilna infrastruktura može postati legitimna meta za odmazdu".
 
"U najmanju ruku, ova provokativna upotreba civilnih satelita je upitna prema ugovoru o svemiru, koji predviđa isključivo miroljubivo korišćenje svemira, i mora biti oštro osuđena od strane međunarodne zajednice", dodao je Voroncov.
 
Ilon Mask, izvršni direktor kompanije SpaceX, odgovorio je na prijetnju tvitom, naglašavajući da je Starlink namijenjen samo za mirnu upotrebu.


Ipak, Starlink je zaista korišćen u vojne svrhe. "Želim da kažem jednu stvar - Starlink Ilona Maska je ono što je promijenilo tok rata u korist Ukrajine", rekao je jedan ukrajinski vojnik u razgovoru sa novinarom Davidom Patrikarakosom. "Rusija se potrudila da raznese sve naše komunikacione sisteme. Sada to ne mogu. Starlink radi i pod vatrom Kaćuša, i pod vatrom artiljerije - radi čak i u Mariupolju".
 
Podsjetimo, Rusija nije prva država koja prijeti da uništi satelite Ilona Maska. Pretnje o uništenju Starlink sistema su dolazile i iz Kine početkom maja.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )