Foto: Twitter

ROBOTINE - Po svemu sudeći, ukrajinske oružane snage izgubile su svoj prvi tenk Čelindžer 2, a koji su dobile od Velike Britanije. Video koji je kružio internetom u ponedjeljak prikazuje pomenuti tenk, koji je bio u sastavu 82. vazdušno-jurišne brigade, u plamenu na ivici puta izvan mjesta Robotine, u južnoj ukrajinskoj oblast Zaporožja.

Vijest o gubitku 69 tona teškog Čelindžera 2, od njih 14, koliko ih je Britanija poslala Ukrajini, dolazi samo nekoliko dana nakon što se ukrajinsko ministarstvo odbrane pohvalilo tim tenkovima u videointervjuu s vojnikom 82. brigade.
 
Vojnik je u tom videu pohvalio Čelindžer 2 zbog njegove dalekometne vatrene moći i izvrsne zaštite u poređenju s tenkovima sovjetskog tipa. Iako još nema snimaka toga kako Čelindžer u sklopu ukrajinske 82. brigade ispaljuju projektile iz svojih 120-milimetarskih topova, video zapaljenog tenka ironično naglašava njihovu sposobnost preživljavanja. Naime u njemu se vidi da je kupola gorućeg Čelindžera 2 još uvijek pričvršćena za njegov oklop, piše "Forbes".
 
Jedna od glavnih slabosti sovjetskih tenkova T-72, T-80 ili T-90 je to što takvi tenkovi imaju tri člana posade, koji imaju automatske punjače za glavni top. Britanski, američki i zapadni tenkovi generalno imaju četvrtog člana posade koji ručno puni top.

Kada T-72 primi direktan pogodak i njegova municija se rasprši, eksplodira poput vatrometa. Vrlo često i kupola i ljudi koji se nalaze u njoj budu izbačeni iz tenka. "Samo odletite negdje u polja. Nemate puno šanse za preživljavanje", poručuje tenkista iz 82. brigade, bivši član posade oklopnog vozila T-80. Nasuprot tome, Čelindžer 2 pohranjuje municiju u posebne odjeljke duž kupole koja eksplodira "prema van" dalje od posade kada budu pogođeni. "Ovdje je sve dizajnirano za ljude", objasnio je tenkista. Nije poznato zbog čega je izgorio Čelindžer 2 na putu kod Robotine.

Ali poznato je to da 82. brigada i njena sestrinska jedinica, 46. vazdušno-desantna brigada, postojano napreduju od oslobođene Robotine jugoistočno prema selu Verbove. Njihov krajnji cilj, Melitopolj pod ruskom okupacijom, nalazi se osamdesetak kilometara južnije duž auto-puta T0408/T0401. Prema tenkisti iz 82. brigade, Ukrajinci radije koriste svojih 14, tačnije sada 13 tenkova Čelindžer 2 kao vatrenu podršku velikog dometa, u potpunosti iskorištavajući njihovu izvrsnu dnevno-noćnu optiku, preciznu kontrole paljbe i moćne glavne topove. "To je mašina dizajnirana za rad na velikoj udaljenosti", kaže tenkista. Kako bataljoni, kojima ti tenkovi služe kao podrška, napreduju, Čelindžeri nemaju drugog izbora nego slijediti pješadiju. Očito su Rusi taj Čelindžer 2 uhvatili na prepad na putu, daleko od ikakvog zaklona.

Ako je gubitak Čelindžer 2 imalo sličan prethodnim gubicima tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje u ukrajinskoj službi, moguće je da je britanski tenk naletio na minu ili ga je pogodila artiljerija, nakon čega je dokrajčen dronovima natovarenim eksplozivom, prenosi "Tportal".

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )