Foto: Telegram

Kremlj je priopćio da Rusija ne planira distribuirati naftu u zemlje koje podržavaju ograničenje cijena ruske nafte.


Utjecaj određivanja gornje cjenovne granice nafte i plina na tržište još uvijek je teško procijeniti, zasad polazimo od toga da nećemo distribuirati plin i naftu, ali moramo to još proanalizirati, navodi Kremlj.
 
“Konačnu odluku donijet ćemo nakon što analiziramo sve brojke. Zasad ostajemo pri stajalištu predsjednika Vladimira Putina da nećemo isporučivati naftu i plin zemljama koje bi podržale ograničenje”, rekao je Dmitrij Peskov na dnevnom briefingu.
 
Podsjetimo, zemlje članice skupine G7 trebale bi se uskoro dogovoriti o gornjoj cijeni ruske sirove nafte. Ideja je američka, nakon što je EU još proljetos donijela odluku o prestanku uvoza ruske nafte koja bi trebala stupiti na snagu 5. prosinca, a u veljači stupa na snagu zabrana uvoza derivata.
 
SAD je isprva razmatrao opciju da se gornja granica cijene definira na oko 40 dolara, ali ubrzo je od toga odustao jer se pojavila bojazan da bi nakon toga Rusija mogla prekinuti opskrbu svjetskih tržišta što bi izazvalo rast cijena crnog zlata.
 
Gornja granica cijene zamišljena je kao sredstvo koje onemogućava brodarskim tvrtkama i osiguravateljima da transportiraju rusku naftu koja bi se prodavala po višoj cijeni. Naime, mnogi brodari izbjegavaju sankcije pretovarom nafte na pučini, lažiranjem dokumentacije i slično.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )