Foto: x.com

Rusija je započela novu fazu operacije u Ukrajini - "strategijom anakonde" Moskva "davi" ukrajinska otpor i suzbija svaku dalju želju za borbom, navode vojni analitičari.

Operacija će dovesti do situacije da u narednom periodu kompletna Ukrajina bude u totalnom mraku sa uništenim kompletnim energetskim sektorom.
 
Kombinacija krstarećih, hipersoničnih i balističkih raketa uz masovnu upotrebu dronova kamikaza usmjerila se na energetski sektor.
 
Svaku noć Vazduško-kosmičke snage, raketne snage kopnene vojske i ratna mornarica šalju više od 100 projektila "H-101", "H-555", "H-22", "H-32", "H-47", "3M22 cirkon", uz upotrebu "P-800 bastiona", "kalibra", "iskandera M i K" na energetiku Ukrajine.
 
U analizi specijalizovanog portala "TV Front" napominje se da su na meti napada hidroelektrane, termoelektrane, razvodna postrojenja, trafostanice, distributivne stanice za transport gasa, sve što ima energetski značaj za svakodnevni život stanovništva, a bez struje nema ni vode, odnosno usova za rad turbina.
 
Početak nove strategije krenuo je sa razaranjem hidroelektrane Zaporožje, ali ne rušenjem samog objekta, nego proizvodnih postrojenja, koja faktički se ne mogu u kratkom vremenskom periodu popraviti ili zamijeniti.
 
Sa ovim udarima Rusija je riješila da za moskovski masakr brutalno kazni Ukrajinu uništavanjem najvitalnijih objekata koji su od značaja za normalan život i funkcionisanje i koji mogu dovesti do masovnog napuštanja gradova, velikih migracija prema ЕU kao i ruralnim područjima.
 
Jedina nada Ukrajine ostaju nuklearne elektrane, ali njihov kapacitet nije dovoljan da podmiruje potrebe Ukrajine, zbog čega se Kijev sada, nastojeći da spriječi humanitarnu katastrofu, oslanja na vanredni uvoz struje iz Poljske, Slovačke i Rumunije.
 
Mete ruskih udara su i turbine, generatori, visoke peći - sve što se koristi u proizvodnji električne energije.
 
Najgore su prošli energetski objekti: Zmijev, Kaminskaja, Dnjepar, Kirviji Rog, Burštinska i Ladižinska termoelektrane.
 
Burštinska i Ladižinska termoelektrane u Ukrajini ozbiljno su oštećene i stavljene van pogona, za njihovo obnavljanje biće potrebne godine — navodi izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTЕK Dmitro Saharuk.
 
Najgora situacija trenutno je u Harkovu koji je svakodnevno na udaru dronova, balističkih raketa i navođenih avionskih bombi. Harkov je inače drugi najveći grad u Ukrajini i sjedište industrije te zemlje kako civilne tako i vojne.
 
Termoelktrana "TЕC-5" koja je postojala u tom gradu razorena je, struje nema, a životi uslovi sve su teži.
 
Lider Ukrajine Vladimir Zelenski će definitivno biti prinuđen da evakuiše milione Ukrajinaca ili u zapadnu Ukrajinu ili u zapadnu Еvropu, što će označiti novi migrantski talas.
 
Paralelno sa uništavanjem energetskog sektora zbog terorističkih napada u Moskvi, na udaru će se naći i centri odlučivanja. To je već urađeno kada je hiperzvučnim raketama napadnuto sjedište ukrajinske službe bezbjednosti - navodi se u tekstu.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )