Foto: Telegram

Rusija od danas preuzima predsjedavanje Savjetu bezbjednosti UN na mjesec dana, a jedna od ključnih tema o kojima će se diskutovati na sjednicama biće „efikasni multilateralizam“, rizik prilikom izvoza oružja, rješavanje bliskoistočnih pitanja.

Kako se očekuje, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predsjedavaće na nekoliko sastanaka u Savjetu bezbjednosti.

Što se tiče planiranih sjednica, oko 6. aprila očekuje se neformalni sastanak SB UN na temu evakuacije djece iz zone specijalne vojne operacije, za 10. april je zakazana sjednica SB UN posvećena temi rizika izazvanih kršenjem sporazuma o regulisanju izvoza vojnih proizvoda.

Krajem mjeseca se očekuje da Lavrov otputuje u Njujork u sjedište UN. U kontekstu aktuelne napete međunarodne situacije i krize u rusko-američkim odnosima nije jasno kako će se odvijati situacija sa izdavanjem američkih viza ministru i ostalim članovima ruske delegacije. Posljednji put kada je Lavrov posjetio sjedište UN u septembru 2022. godine ruske diplomate su dobile vize u posljednjem momentu.

Očekuje se da će Lavrov predsjedavati sjednicom Savjeta bezbjednosti koja će biti održana 25. aprila na ministarskom nivou na kojoj će se razgovarati o pitanjima Bliskog istoka. Šef ruske diplomatije bi takođe trebalo da predsjedava sjednici SB koja će biti održana 24. aprila na visokom nivou na temu „Efikasni multilateralizam kroz zaštitu principa Povelje UN“. Nije isključeno da će na toj sjednici biti riječi o problemima formiranja novog svjetskog poretka.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da za sad nisu zakazane zvanične sjednice Savjeta bezbjednosti o Ukrajini, ali da će se vjerovatno održati u aprilu.

Uoči početka predsjedavanja Rusije SB UN Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je novu koncepciju spoljne politike.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )