Foto: UAC

Vodeći ruski proizvođač aviona kaže da je završio uspješan probni let novog širokotrupnog putničkog aviona za koji tvrdi da bi mogao biti adekvatna zamjena zapadnim avionima.

United Aircraft Corporation saopćila je da je prototip njenog dugolinijskog aviona IL-96-400M prvi put izveo let koji je trajao 26 minuta i dostigao visine do 2.000 metara i brzine do 390 kilometara na sat, javlja CNN.
 
"Prvi i uspješan let moderniziranog IL-96-400M demonstracija je najvišeg nivoa stručnosti domaćih proizvođača aviona", rekao je potpredsjednik ruske vlade Denis Manturov u saopćenju.
 
United Aircraft Corporation saopćila je da njen prototip putničkog aviona može prevoziti do 370 ljudi.
 
Američke i evropske sankcije na iznajmljivanje aviona Rusiji dovele su do toga da je ta zemlja izgubila skoro 10 posto komercijalnih aviona prije nego što je predsjednik Vladimir Putin donio zakone koji dozvoljavaju ruskim aviokompanijama da zaplijene iznajmljene avione i ponovo ih registruju u zemlji.
 
S ograničenim pristupom dijelovima za avione Boeinga, Airbusa i drugih zapadnih proizvođača kao što su Bombardier i Embraer, stručnjaci kažu da će održavanje flote u stanju plovidbe biti sve teže.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )