Foto: Telegram

Želja Zapada da nanese Rusiji strateški poraz zahtijeva od Moskve da preduzme sve neophodne uzvratne korake uključujući vojne mjere, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sjednici SB UN.


„U kontekstu otvoreno deklarisane želje NATO-a da nanese Rusiji strateški poraz, očigledno je da takve akcije zahtijevaju od nas da preduzmemo sve potrebne uzvratne korake, između ostalog i u vojnoj sferi kako bi osigurali bezbjednost Savezne Države Rusije i Bjelorusije. Upravo u tom pravcu i idu mjere koje je najavio predsjednik Rusije, a koje su toliko uplašile režim Vladimira Zelenskog i njegove zapadne sponzore. Ili ste ozbiljno računali na to da nećemo propisno odgovoriti na vaše provokativne agresivne akcije?“, rekao je ruski diplomata.
 
Rusija ne krši međunarodne obaveze

Nebenzja je istakao da odluka Rusije da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji ne krši međunarodne obaveze prema ugovoru o neširenju nuklearnog oružja.

„Predsjednik Rusije Vladimir Putin jasno je istakao da mi ne predajemo nuklearno oružje. Riječ je o raspoređivanju operativno-taktičkog raketnog sistema 'iskander M' u Bjelorusiji, opremanju aviona bjeloruskih vazduhoplovnih snaga i obučavanju posade, izgradnji specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije koje će se, naglašavam, biti pod kontrolom Rusije“, objasnio je ruski diplomata.
 
On je podsjetio da je Rusija više puta pozivala SAD da vrati sve svoje nuklearne arsenale iz Evrope na američku teritoriju, te da stoga „nema objektivnih razloga za sazivanje današnje sednice, pogotovo na inicijativu SAD“.

Po njegovim riječima, Rusija potvrđuje da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika.

Govoreći o Ukrajini, Nebenzja je istakao da bi tamo odavno nastupio mir da SAD i njihovi saveznici nisu pumpali kijevski režim oružjem. S tim u vezi, on je kazao da su izjave američkih i drugih zapadnih zvaničnika koji govore da je trenutno nedopustiv prekid vatre u Ukrajini vrhunac licemerja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )