Foto: kremlin.ru

Diplomatsko predstavništvo Rusije tvrdi da mješanje "spoljnih igrača" u pitanja Bosne i Hercegovine može imati nepovratne i opasne posljedice

Rusija se, čvrsto zalaže za hitan prenos potpune vlasti na narode Bosne i Hercegovine i ukidanje "pogrdnog inostranog protektorata u obliku Kancelarije visokog predstavnika", saopštila je Ambasada Rusije u BiH na svojoj Fejsbuk stranici.
 
"Vjerujemo da su građani Bosne i Hercegovine zaslužili šansu da samostalno određuju svoju sudbinu kroz dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju, kompromisu i konsensu", navelo je rusko diplomatsko predstavništvo.
 
Rusija se, kako se navodi, kao država garant mirovnog sporazuma iz 1995. godine, dosledno zalaže za "striktno poštovanje temeljnih načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima od kojih je sastavljena Bosna i Hercegovina".

Ambasada Rusije podsjetila je da je opšti okvirni sporazum za mir,  potpisan pre 27 godina, postavio čvrstu osnovu za normalno funkcionisanje BiH.
 
"Uvjereni smo da stalni pokušaji spoljnih igrača da u vlastite sebične geopolitičke svrhe revidiraju ove nepokoljebljive temelje moderne Bosne i Hercegovine, mogu imati nepovratne i opasne posljedice", dodaje se u saopštenju Ruske ambasade u BiH.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )