Foto: Profimedia.rs

Rusi dan posle pijane noći uvijek posežu za solankom – tradicionalnom supom protiv mučnine, glavobolje i ostalih posledica pretjerane konzumacije alkohola. U ovoj ruskoj supi, gotovo da nema čega nema – ona je miks ukiseljenih krastavaca, usoljenog mesa, šunke kobasica, rasola, limuna, mesa, maslina… Osim toga ruska supa fino grije kad se spuste temperature.

Sastojci

700 ml vode

1 l mesnog temeljca

3 kisela krastavca

120 g maslina

1 veća šargarepa

1/2 manje glavice celera

70 g paradajza

450 g šunke

1 luk

2 kašike maslaca

1 i ½ kašike brašna

60 ml tečnosti od kiselih krastavaca

2 kašike kisele pavlake

kopar

peršun

1 i 1/2 kašičice soli

biber

limun

Priprema

Nasjeckajte kisele krastavce, masline, šargarepu, paradajz, šunku i luk. U velikom loncu zagrijte vodu i temeljac pa kad proključa dodajte sjeckane krastavce i nakon nekoliko minuta, masline i šunku.

Na maslacu popržite luk pa ubacite šargarepu i celer. Kad omekšaju dodajte brašno i kratko pržite, mješajući. Dodajte paradajz i tečnost od krastavaca, promješajte i ugasite vatru.

U lonac s supom ubacite povrće proprženo na luku. Dodajte so i biber pa kuvajte oko 10 minuta. Dodajte sjeckano začinsko bilje. Poslužite supu u tanjirima s kriškama limuna i prema želji, limunovog soka, kiselom pavlakom i začinskim biljem.

Savjet: Umesto sjeckanog paradajza dodati možete pire od paradajza ili koncentrat. Ako nemate šunke, poslužiće i kobasice, a ako ne jedete meso iskoristite povrćni temeljac umjesto mesnog (i izostavite meso).

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )