Foto: Telegram

Prvi kontigent ruskih vojnika nove rusko-bjeloruske vojne grupe stigao je danas u Bjelorusiju, saopštile su tamošnje vlasti.

"Prvi vozovi ruskih vojnika koji čine regionalnu vojnu grupaciju stigli su u Bjelorusiju", navodi u saopštenju Ministarstvo odbrane Bjelorusije, ne precizirajući broj ruskih vojnika koji su rasporedjeni u toj grupi.

Ministarstvo je objavilo slike vojnih vozova i kamiona, kao i ruske vojnike koje dočekuju žene u folklornoj nošnji noseći hljeb i so, kao znak dobrodošlice.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je u ponedjeljak Poljsku, Litvaniju i Ukrajinu da pripremaju "terorističke" napade i "ustanak" u Bjelorusiji i najavio rasporedjivanje te regionalne vojne grupacije.

Bjeloruske vlasti su navele da su te snage samo defanzivne i da imaju za cilj da obezbijede granicu.
 
To novo rasporedjivanje snaga dolazi u trenutku kada Minsk optužuje Kijev da priprema ofanzivu, a to izaziva bojazan od bjeloruske direktne intervencije u sukobu u Ukrajini.
 
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ove nedjelje Moskvu da želi da "uvuče Bjelorusiju u rat" i pozvao na međunarodnu posmatračku misiju na granici izmedju Ukrajine i Bjelorusije.
 
Bjelorusija, saveznik Rusije u sukobu sa Ukrajinom, već je pozajmila svoju teritoriju ruskoj vojsci za ofanzivu na Ukrajinu, ali bjeloruska vojska do sada nije učestvovala u borbama na teritoriji Ukrajine.
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )