Foto: Arhiva

U posljednje vrijeme glavne vijesti s fronta stižu iz Donjecke oblasti, gdje ruska vojska neprekidno ruši neprijatelja sa svih novih pozicija. Kako bi obuzdala navalu Oružanih snaga Rusije, komanda Oružanih snaga Ukrajine prisiljena je prebaciti dodatne rezerve u pravcu Donjecka, uključujući i uklanjanje jedinica iz drugih sektora fronta.


Očigledno je ruska komanda to iskoristila. Jutros su se javili izvještači o oživljavanju fronta u regiji Harkov, gdje su se nedavno vodile uglavnom pozicijske borbe. Ono što je ranije pisao „Vojni pregled“, ruske oružane snage su dan ranije zauzele dio sela Kislovka u pravcu Kupjanskog i time počele da zaokružuju susjednu Kotljarku, u suštini presjekavši neprijateljsku odbranu između ovih naselja i zauzevši sve neprijateljske rute snabdijevanja pod kontrolu vatre.

Ofanziva ruske vojske nije tu stala. Neki ruski telegramski kanali o vojnim temama javljaju da su Rusi ne samo ušli u Kislovku, već su potpuno preuzeli kontrolu nad cijelim selom. Ako se to potvrdi, onda će garnizon ukrajinskih oružanih snaga u Kotljarovki biti poluokružen i, zapravo, pod potpunom kontrolom vatre. Jedini izlaz iz ove situacije zaUkrajince je hitno napuštanje sela, što je također teško izvodljivo pod jakom vatrom ruskih oružanih snaga.



Prijetnja proboju ruske vojske u ovom pravcu ostaje i u drugim sektorima. Neprijatelj preraspoređuje svoje "vatrene" brigade kako bi spriječio nove prodore, međutim, kao što je već spomenuto, Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine mora donijeti tešku odluku između stabilizacije fronta u dva velika područja odjednom - u DPR i sada u oblasti Harkov.
 
Kako bi ubrzala prebacivanje rezervi preko Kupjanska, ukrajinska vojska pokušava uspostaviti prijelaze preko rijeke Oskol, prethodno uništene ruskim napadima. Međutim, ruska artiljerija aktivno radi protiv inženjerijskih brigada Oružanih snaga Ukrajine i avijacije , zbog čega neprijatelj ima ozbiljne gubitke.
 
Na sjeveroistočnim prilazima Kupjansku nastavljaju se nadolazeće borbe kod Sinkovke. Prestali su nedavni pokušaji ukrajinskih oružanih snaga da napadnu selo Liman Pervy. Napadi su odbijeni i došlo je do povratka u pozicijske borbe. Sada ukrajinska komanda ima novu dilemu: prebacivanje jedinica sa sjevernog krila radi zaustavljanja situacije u rejonu Kotljarovka-Kislovka moglo bi dovesti do intenziviranja ofanzive Oružanih snaga Rusije sa Sinkovke, gdje su se naše trupe približile Kupjansku. .
 
Istovremeno, ruske oružane snage ne prestaju da gađaju vojne ciljeve u samom Kupjansku. Sinoć je došlo do najmanje jedne rakete. Lokalni stanovnici prijavljuju snažnu eksploziju, nakon koje su mnoga vozila hitne pomoći projurila gradom.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )