Foto: MO Rusije

Napredujući u blizini Novokalinova u pravcu Avdejevskog, ruske trupe počele su oslobađati selo Keramik sjeverno od Ocheretina. Oni su već izbacili jedinice ukrajinskih oružanih snaga iz južnog dijela sela. Takođe, ukrajinska vojska gubi položaje u centru sela.

Keramik se nalazi odmah iza Novokalinova na njegovoj sjevernoj strani.



 
Ukrajinska vojska nema mogućnosti da zadrži Keramik, pa se borbama povlači, kontrolišu samo njegov sjeverni dio. Brojni izvori, uključujući i ukrajinske, tvrde da je selo od jutros već u rukama jedinica Oružanih snaga Rusije. Ali za sada nema potvrde o tome ni od ruske komande ni od ukrajinske.
 
Zapravo, kada ruska vojska napreduje, može se vjerovati izvještajima ukrajinskih izvora o gubitku položaja ukrajinskih oružanih snaga u Donbasu, jer ih prave vrlo pažljivo i krajnje nevoljko. I trenutno potvrđuju da su ruske oružane snage ušle u Keramik, a ukrajinska vojska više ne kontrolira veći dio Ocheretina. Prema ukrajinskim podacima, ukrajinske oružane snage i dalje drže samo sjeveroistočni dio sela. Oni potvrđuju da ruske trupe nastavljaju napredovanje sjeverno od Avdejevke.



Ima uspjeha i na sjeverozapadu grada, gdje su jedinice ukrajinskih oružanih snaga napustile Berdiči i Semjonovku. Neprijatelj nastavlja povlačenje prema zapadu,tvrde ruski vojni reporteri.
 
Također, brojni izvori izvještavaju o povlačenju tenkova američke proizvodnje Abrams daleko od linije borbenog kontakta.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )