Foto: Screenshot

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da su pritisci na Srbiju "nevjerovatni".

Radi se o, kako je rekao, "brutalnim pritiscima, konkretno zavrtanju ruku i pokušajima gušenja zemlje i njene volje, potpunom ignorisanju njenih interesa".

"Mi odlično razumjemo taj nevjerovatan pritisak Zapada na Beograd i težak položaj u kome se Srbija nalazi. I, naravno, visoko cijenimo principijelnu liniju koju čuva u nepriznavanju i neprihvatanju antiruskih sankcija", rekao je Harčenko za današnju Politiku.

On je naveo i da "nema i ne može biti nikakve promjene pozicije Ruske Federacije prema kosovskom pitanju".
 
"Mi Kosovo ne priznajemo i najaktivnije podržavamo Beograd u međunarodnim forumima, prije svega u Savjetu bezbjednosti UN. Sve što se tiče navodne promjene ruskog stava izmišljeno je s ciljem da pokvare odnosi Moskve i Beograda i da bi se Srbija priklonila antiruskim mjerama", rekao je Harčenko na pitanje o izjavi ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojoj je citirao presudu Muđunarodnog suda pravde o Kosovu.

Govoreći o energetici, ambasador Rusije je rekao da Moskva očekuje početak pregovora o gasu sa Srbijom i "zato ne možemo da trčimo pred rudu, ali sam uvjeren da će se oni voditi na najprihvatljivi način, s obzirom na realno stanje na tržištutu i to da je Srbija nama prijateljska zemlja".
 
"Kad saberemo ova dva aspekta, mislim da će biti pronađena zlatna sredina koja će odgovarati interesima i Rusije i Srbije", rekao je Harčenko.
 
Na pitanje da li može gas da se plaća u dinarima, on je odgovorio - "kako će biti dalje, vidjećemo".
 
"To će biti rezultat pregovora i dogovora dvije vlade, i 'Gasproma' i 'Srbijagasa'. Ja bih ovo postavio još šire i rekao da mi u cjelini, a ne samo u pojedinim sektorima, vidimo perspektivu u prelasku na aktivnija plaćanje u nacionalnim valutama", rekao je Harčenko.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )