Foto: Telegram

Kijev poziva nacionaliste blokirane u Marijupolju da postanu "mučenici" i da u tom cilju 200.000 građana koriste kao živi štit.

"Zvaničnici u Kijevu govore kako borci u opkoljenom gradu treba da budu primer nepokolebljivosti, da se žrtvuju za pobjedu i da će onda dobiti status ‘mučenika Marijupolja’", naveo je Mizincev.

Pri tome im se sugeriše da za tu "veliku" misiju imaju više od 200.000 civila koje mogu da upotrijebe kao živi štit i to je stav usaglašen sa rukovodstvom Ukrajine.
"To je precizan citat presretnutog radio razgovora", navodi Mizincev.
 
Ministarstvo je saopštilo da je Rusija spremna da garantuje život onim ukrajinskim nacionalistima koji predaju oružje u Marijupolju.
 
Dodaje se da su ruske snage likvidirale 93 ukrajinska borca koji su u civilnoj odjeći dezertirali iz Marijupolja. Rusija je sa svoje strane obavijestila Kijev da je spremna da otvori humanitarne koridore i pusti sve nacionaliste da izađu iz grada u bilo kom pravcu, kako bi grad i ljudi bili spaseni.
 
Prema saopštenju ruskog Ministarstva, nacionalisti vode pregovore sa Kijevom u cilju deblokade Marijupolja i tome da im se pruži podrška.
 
"Jasno im je da više ne mogu da ispune zadatke", navodi rusko Ministarstvo.

U saopštenju se navodi i da je na Krim evakuisan 181 stranac iz devet država, između ostalog iz Nigerije, Uzbekistana, Libana, kao i 90 građana Ukrajine. Nacionalisti drže kao taoce više od 4.5 miliona građana zemlje i skoro 7.000 stranaca iz 23 države.
 
Humanitarna operacija se nastavlja i u Marijupolju. U poslednja 24 sata iz grada je evakuisano 13.751 stanovnik. Ukupno je evakuisano 56. 743.
 
Iz opasnih dijelova Ukrajine, LNR i DNR, je u poslednja 24 sata u Rusiju evakuisano 14.397 ljudi, od toga 2.781 dijete.
 
Ministarstvo ističe da ruske snage poštuju režim tišine na svim dogovorenim koridorima.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )