Foto: N1

Ruski parlament usvojio je u četvrtak treće i posljednje čitanje zakona kojim se proširuje postojeća zabrana promoviranja "LGBT propagande" djeci, te će se sada zakon primjenjivati i na punoljetne osobe.


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


Prema novom zakonu, svaki događaj ili čin koji se smatra pokušajem promoviranja homoseksualnosti, uključujući putem interneta, filma, knjige, reklame ili u javnosti, mogao bi biti kažnjen velikom kaznom, javlja Reuters.
 
Kazna će iznositi do 400.000 rubalja (6.600 dolara) za fizička lica i do 5 miliona rubalja (82.100 dolara) za pravna lica. Stranci bi se mogli suočiti sa 15 dana u pritvoru i naknadno protjerivanjem iz zemlje.
 
Kritičari vide ovaj potez kao pokušaj daljeg zastrašivanja i ugnjetavanja seksualnih manjina u Rusiji, gdje su vlasti već iskoristile postojeće zakone da zaustave parade ponosa homoseksualaca i privedu aktiviste koji se bore za prava homoseksualaca.
 
Parlamentarci kažu da brane moral pred “neruskim” dekadentnim vrijednostima koje promoviše Zapad.
 
Međutim, i grupe za ljudska prava kažu da su ti potezi osmišljeni da se zabrani predstavljanje manjina kao što su lezbejke, gej muškarci, biseksualci i transrodne osobe (LGBT) u javnom životu.
 
“LGBT je danas element hibridnog ratovanja i u ovom hibridnom ratu moramo zaštititi naše vrijednosti, naše društvo i našu djecu”, rekao je prošlog mjeseca Alexander Khinstein, jedan od učesnika u izradi zakona.
 
LGBT Network, koja nudi pravnu pomoć, nazvala je zakon “apsurdnim” pokušajem ponižavanja i diskriminacije LGBT zajednice.
 
TikTok, aplikacija za razmjenu videa, kažnjena je prošlog mjeseca sa 3 miliona rubalja zbog promoviranja “videozapisa sa LGBT temom”, dok je ruski medijski regulator zatražio od izdavačkih kuća da razmotre povlačenje svih knjiga koje sadrže “LGBT propagandu” iz prodaje.
 
Prije nego što stupi na snagu, prijedlog zakona treba da odobri gornji dom parlamenta i potpiše predsjednik Vladimir Putin.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )