Foto: screenshoot

Mnogi brinu o tome šta društvene mreže rade sa njihovim podacima, ali kompanijama često sami dajemo više informacija o sebi nego što uopšte i shvatamo.

Ovo neke vrste informacija koje nikada ne bi trebalo da dijelite na internetu, kako biste što je više moguće sačuvali svoju bezbjednost.
 
1. Planovi za putovanja
Razmislite dvaput prije nego što se pohvalite predstojećim odmorom ili objavite slike dok ste na putovanju. Nikada ne znate ko bi mogao da vidi ove informacije, odnosno da iskoristi to što trenutno niste kod kuće kako bi vam opljačkao dom.
 
Ovo se odnosi i na fotografije na kojima se nalazi samo vaše mjesto stanovanja – ne biste vjerovali, ali apsolutno svaki detalj može potencijalnim lopovima da “olakša posao” u planiranju pljačke.

2. Lokacija
Društvene mreže koriste geolokaciju kako bi vam omogućile da označite u objavama mjesto na kom se nalazite. Međutim, većinu vremena ne moraju svi znati gdje se nalazite, a provjerite i da li se lokacija dodaje automatski jer može ostati u metapodacima fotografije.
 
3. Podaci za identifikaciju
Ovo vjerovatno ne bi trebalo ni da naglašavamo, ali za svaki slučaj: apsolutno nikada ne dijelite na društvenim mrežama fotografije na kojima se vide vaša lična karta, pasoš, svi podaci sa bankovne kartice itd. Jednostavno – nema potrebe za tim (niti bilo ko ima pravo da vam traži), a može vam nanijeti neizmjernu štetu.
 
4. Skupe stvari koje ste kupili
Novi TV, automobil, telefon, komad nakita… bilo šta što je dovoljno skupo vjerovatno vas “izaziva” da se njime pohvalite pred prijateljima na društvenim mrežama, ali bolje da se suzdržite i to ne uradite. Slično kao i sa objavom da idete na putovanje – ovo je prosto pozivnica za potencijalne lopove, prenosi B92.
 
5. Informacije iz ličnog života
Ljuti ste na šefa, prijatelja ili člana porodice. To se dešava, ali ako pod punim imenom i prezimenom napišete nešto ružno o njima, ili iznesete neke detalje za koje oni ne bi želeli da se saznaju, možete zapasti u još veće neprilike. Vjerujemo da ste ljuti, ali udahnite duboko i ne tražite “utjehu” u anonimnim ljudima na internetu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )