Foto: RSE

Američki Stejt deparment upozorio je da građani Sjedinjenih Američkih Država ne treba da putuju u Srbiju i Albaniju, zbog situacije sa epidemijom COVID-19 u tim državama.

U ponedeljak, 13. septembra izdato je upozorenje da građani zbog epidemiološke situacije ne bi trebalo da putuju na devet destinacija. Pored Srbije i Albanije, tu su i Slovenija, Litvanija, Belize i još četiri destinacije.
 
Za ove države izdato je upozorenje četvrtog stepena, zbog visokog nivoa širenja COVID-19 infekcije. Upozorenje su izdali američki Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).
 
Isto upozorenje izdato je za Kosovo 23. avgusta i za Severnu Makedoniju 30. avgusta, a za Crnu Goru 16. avgusta.
 
U preporukama za međunarodna putovanja, navodi se da je rizik od zaraze i razvoja ozbiljnijih simptoma COVID-19 niži ukoliko je osoba potpuno vakcinisana nekom od vakcina koje je odobrila američka Uprava za hranu i lekove (FDA).
 
Takođe se građanima preporučuje da pre planiranja međunarodnog putovanja razmotre preporuke za vakcinisane i nevakcinisane putnike koje su izdali Centri za prevenciju i kontrolu bolesti.
 
Preporuke za međunarodna putovanja Stejt department redovno izdaje na osnovu zdravstvenih i bezbednosnih uslova u stranim državama.
 
Srbija i Albanija su 9. septembra zvanično skinute sa liste bezbednih zemalja Evropske unije po pitanju korona virusa. Dve nedelje ranije, EU je skinula sa iste i Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Kosovo. Time su ponovo uvedene restrikcije za putovanja građana ove države u zemlje EU.
 
Evropska unija je tada saopšila da odluka ne dovodi u pitanje mogućnost da države članice ukinu privremeno ograničenje nebitnih putovanja u Uniju za potpuno vakcinisane putnike iz Srbije i Albanije, ali i drugih država koje nisu na "bezbednoj" listi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )