Foto: Telegram

Američka vojska pomno prati ruski nuklearni arsenal u jeku rata u Ukrajini.

Kako prenosi Si-En-En, pozivajući se na nekoliko izvora iz američkog Ministarstva odbrane, ministar odbrane Lojd Ostin dva do tri puta nedeljno prima izvještaje od američkog generala zaduženog za nuklearno oružje SAD, kao i za odbranu od potencijalnog nuklearnog napada.

Američki zvaničnici rekli su za Si-En-En da Sjedinjene Države nemaju naznake da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje, ali dva izvora upoznata sa najnovijim procijenama obaveštajnih službi kažu da su američki zvaničnici više zabrinuti zbog mogućnosti da bi Rusija mogla da upotrijebi nuklearno oružje nego u bilo kom trenutku od završetka Hladnog rata.

Ali isti izvori ističu da i dalje smatraju da je "malo vjerovatno“ da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao da upotrebi bilo kakvo nuklearno oružje. Vjerovatnoća za tako nešto procijenjena je na oko 1%. Admiral Čarls Ričard, komandant Strateške komande SAD, redovno obavještava sekretara za odbranu i druge čelnike Pentagona o strogo povjerljivim obaveštajnim podacima o statusu ruskog nuklearnog arsenala i svim ruskim potezima koji bi mogli da izazovu zabrinutost, prema zvaničnicima Ministarstva odbrane. Ti izvještaji uključuju izvještaje obavještajne zajednice, koja pažljivo prati izjave Putina i drugih visokih ruskih zvaničnika.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )