Foto: Telegram

Kao mogući datum objave predsjedničke kandidature pominje se 25. april


Oko polovina ispitanih demokrata misli da bi američki predsjednik Džozef Bajden ne bi trebalo da se ponovo kandiduje 2024. godine, ali bi mu ipak dali podršku u slučaju da postane predsjednički kandidat, pokazuje anketa Centra za istraživanje javnog mnjenja organizacije "NORK" i agencije "Asošiejted pres".
 
Naime, nešto manje od polovine ispitanika, tačnije 47 odsto demokrata, izrazilo je želju da se kandiduje, takođe neznatno više u odnosu na samo 37 odsto koji je to rekao u januaru.
 
Ambivalentnost među demokratskim biračima stiže u trenutku kada se Bajden sprema da zvanično objavi svoju kampanju za reizbor 2024. godine, a prema izvorima iz Bijele kuće to bi moglo da bude već sljedeće nedelje, piše AP.
 
Kao mogući datum objave kandidature pominje se 25. april, budući da je Bajden tog dana 2019. godine zvanično ušao u trku za predsedničkog kandidata demokrata na izborima 2020. godine.
 
Uprkos velikom broju Amerikanaca kojima je odbojna ideja o njegovom novom mandatu, 78 odsto ispitanika reklo je da odobrava posao koji on sprovodi kao predsjednik.
 
Ukupno 81 odsto demokrata kaže da bi vjerovatno podržali Bajdena na opštim izborima ako on bude kandidat, 41 odsto kaže da bi to uradili definitivno, a 40 odsto kaže da bi to možda uradili.
 
Intervjui sa ispitanicima u anketi sugerišu da jaz u rezultatima odražava zabrinutost zbog Bajdenove starosti, a mlađi pripadnici demokrata naglasili su da za vođu žele nekog ko odražava njihovu demografiju i sistem vrijednosti.
 
Bajden, koji sada ima 80, tokom sledećih iozbora imaće 82 godine a svoj drugi predsjednički mandat završio bi u 86 godini. On je najstariji predsednik u istoriji SAD.
 
Anketa je sprovedena među 1.230 odraslih Amerikanaca u periodu od 13. do 17. aprila.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )