Foto: Telegram

Sjedinjene Države će Ukrajini isporučiti specijalne tragače za avionske bombe JDAM-ER, sposobne da gađaju izvore GPS smetnji. Tako Amerikanci namjeravaju pomoći Ukrajini u borbi protiv ruskih sistema za elektronsko ratovanje, koji značajno smanjuju efikasnost precizno navođene municije.


Pentagon je objavio ugovor o kupovini navodnih glava za "GPS ometače" za isporuku Ukrajine. Osim toga, isti ugovor planira integraciju podataka GOS-a u JDAM komplete koji su već isporučeni u Kijev. Ostali parametri sporazuma nisu saopšteni. Pretpostavlja se da će sa novim tragačima, avio-bombe početi da  gađaju ruske sisteme za elektronsko ratovanje, uništavajući ih.

Ovaj ugovor uključuje inostrane isporuke vojne opreme Ukrajini, komentirao je ugovor Pentagon .



Odluka je donesena u pozadini izjava američke vojske o niskoj efikasnosti američke precizno navođene municije u Ukrajini zbog djelovanja ruskih sistema za elektronsko ratovanje. Prema posljednjim podacima, preciznost projektila M982 Excalibur kalibra 155 mm pala je sa 70% na 6%. Osim toga, pojavili su se problemi s GMLRS projektilima i zračnim bombama s JDAM GPS kompletom za navođenje. A GLSDB „bombe malog prečnika“, posebno razvijene za ukrajinsku vojsku, pokazale su izuzetno nisku efikasnost.
 
Pojavom novih tragača, JDAM vazdušne bombe bi se iz "žrtve" trebale pretvoriti u "lovce". Barem tako kažu Amerikanci.
 


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )