Foto: PRINTSCREEN

Širli Koh je prevarila rodbinu mrtvih secirajući 560 tijela i prodajući dijelove bez dopuštenja.

Bivša vlasnica pogrebne kompanije iz Kolorada osuđena je na 20 godina zatvora jer je prevarila rodbinu mrtvih secirajući 560 tijela i prodajući dijelove bez dopuštenja. 46-godišnja Megan Hes (Hess) priznala je krivicu za prevaru u julu. Njena 69-godišnja majka Širli Koh (Shirley Koch) takođe je priznala krivicu za prevaru te je osuđena na 15 godina. Njena glavna uloga bila je seciranje, pokazuju sudski zapisi.
 
- Hes i Koh su povremeno koristile svoju pogrebnu kompaniju kako bi zapravo ukrale tijela i dijelove tijela koristeći lažne i krivotvorene obrasce za donatore - rekao je tužitelj Tim Nes (Neff) u sudskom podnesku. 
 
- Postupci Hes i Koh izazvali su ogromnu emocionalnu bol za porodice i najbližu rodbinu.

"Najiscrpljujućiji slučaj"
Federalni slučaj pokrenut je Reutersovim istraživačkim serijalom 2016.-2018. o prodaji dijelova tijela u Sjedinjenim Državama, praktički nereguliranoj industriji. Bivši radnici rekli su Reutersu da su Hes i Koh vršili neovlaštena seciranja tijela, a nekoliko sedmica nakon što je objavljena priča 2018., FBI je pretresao kompaniju.
 
U svom podnesku, tužioci su naglasili "makabričnu prirodu" plana.
 
- Ovo je emocionalno najviše iscrpljujući slučaj koji sam ikada doživjela na suđenju - rekla je američka okružni sudija Kristin Arguelo (Christine M. Arguello) tokom izricanja presude u utorak.
 
- Zabrinjava sud što optužena Hes odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost za svoje ponašanje.
 
Sudac je naredio da se Hes i Koh odmah pošalju u zatvor.
 
"Žao mi je"
Advokat Megan Hes rekao je kako je ona nepravedno ocrnjena kao "vještica" i "čudovište", a zapravo je "slomljeno ljudsko biće" čije se ponašanje može pripisati traumatskoj povredi mozga u dobi od 18 godina. Koh je rekla sucu da joj je žao i da preuzima odgovornost za svoje postupke.
 
U Sjedinjenim Državama je protuzakonito prodavati organe poput srca ili bubrega za transplantaciju - oni se moraju donirati. No prodaja dijelova tijela kao što su glave, ruke i kičma - što je Hes učinila - za korištenje u istraživanju ili obrazovanju nije regulirana saveznim zakonom.
 
Hes je počinila zločine, rekli su tužitelji, kada je prevarila rođake preminulih lažući o kremacijama i secirajući tijela i prodajući ih bez dopuštenja. Kompanije za hiruršku obuku i druga poduzeća koja su kupila ruke, noge, glave ili torza od Hes nisu znale da su stečene prevarom, rekli su tužitelji.
 
U svojoj pogrebnoj kompaniji Hes je naplaćivala porodicama do 1.000 dolara za kremiranje koje se nikada nije dogodilo, rekli su tužioci, a nekima je nudila i besplatno kremiranje u zamjenu za donaciju tijela.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )