Foto: Kremlin.ru

Na ledolomcu na nuklearni pogon "Ural“ podignuta je državna zastava Rusije. Time je brod zvanično postao dio ruske flote.

Na istoj ceremoniji porinut je nuklearni ledolomac "Jakutija".

Svečana ceremonija održana je u Sankt Peterburgu, gdje su brodovi i izgrađeni.

U ceremoniji je učestvovao predsjednik Rusije Vladimir Putin putem video-veze.

Značaj Severnog morskog puta višestruko će se povećati i, generalno, razvoj sjevernih regiona će u velikoj mjeri obezbjediti budućnost Rusije, izjavio je ruski predsjednik na ceremoniji. Putin je čestitao svima koji ostvaruju ovako važne rezultate za zemlju u razvoju ledolomačke flote i Sjevernog morskog puta.
 
"Ne govorim sada o razvoju Arktika, ne govorim o tome da će razvoj sjevernih regiona u velikoj mjeri obezbjediti budućnost naše zemlje. Samo razvoj ove rute, posebno s obzirom na promjene klime, izuzetno je važan za našu zemlju već sada, a u bliskoj budućnosti će se ovaj značaj višestruko povećati“, istakao je ruski lider.
 
Putin je naveo da se svi rokovi za izgradnju i puštanje u rad ledolomaca moraju strogo poštovati.
 
"Želim da istaknem da se moraju strogo poštovati navedeni rokovi i tempo rada. Siguran sam da će tako i biti, računam na usklađenost svih specijalista, podizvođača, preduzeća i naučnih kolektiva“, naložio je Putin. On je skrenuo pažnju na to da će prema planu nuklearni ledolomac projekta 22220 "Ural“ početi da izvršava zadatke već u decembru ove godine, a ledolomac "Jakutija“ bi trebalo da bude predat floti krajem 2024. godine. Isporuka još jednog broda iz ove serije – "Čukotke“ – planirana je za 2026. godinu.
 
Osim toga, u brodogradilištu "Zvezda“ na Dalekom istoku 2027. godine trebalo bi da bude završena izgradnja supermoćnog ledolomca na nuklearni pogon "Rusija“, dodao je predsjednik, napominjući da u svijetu nema drugih takvih brodova.
 
Novi univerzalni nuklearni ledolomci projekta 22220 grade se u Baltičkom brodogradilištu po narudžbini "Rosatoma“ i najveći su i najmoćniji na svetu. U okviru projekta, koji se sprovodi od 2013. godine, biće napravljeno ukupno pet brodova.
 
Brodovi "Arktik“ i "Sibir“ već su ušli u sastav ruske nuklearne flote, a u toku je izgradnja brodova "Jakutija“ i "Čukotka“. "Ural“ je treći (drugi serijski) brod ovog projekta. Vodeći nuklearni ledolomac projekta – "Arktik“ – porinut je 2016. godine. Naredne, 2017. godine, održano je svečano porinuće prvog serijskog broda projekta – "Sibir“, a 2019. godine porinut je "Ural“.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )