Foto: srpskainfo.com

Legendarni glumac Ivan Bekjarev, koji je umro u ponedjeljak 16. novembra u 74. godini, danas će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Naime, u kapeli na Novom groblju porodica prima saučešće, a u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom poštovaoci djela i rada legendarnog Ivana Bejkareva poklone se, ostave svijeće i zapale svijeću. Jedan vijenac je privukao posebnu pažnju na kome piše: “Posljednji pozdrav profesoru”.

Podsjetimo, Ivan Bekjarev rođen je 6. aprila 1946. godine u Beogradu, a tokom duge i bogate karijere ostvario je mnoštvo zapaženih uloga i osvojio brojne nagrade. Svoju prvu, debitanstsku ulogu na filmu odigrao je 1967. godine, u filmu „Bokseri idu u raj“. Odigrao je više od 150 uloga u pozorištu, od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Bekjarev je snimio i preko 50 filmova u bivšoj SFRJ, Srbiji, Danskoj, Italiji.

Bio je veoma uspješan radio i TV voditelj. Takođe, igrao je i pjevao glavne uloge u mnogim kabareima i mjuziklima, operetama. Igrao je i u velikom broju TV drama i kultnih serija kao što su „Bolji život”, „Srećni ljudi”, gdje je ostvario veliku popularnost komičnim likovima Kurčubića i Despotovića.

Takođe, bio je redovni profesor glume na Akademiji umjetnosti u Beogradu, a glumu i javni nastup predavao je na još nekim fakultetima i akademijama. Njegovi studenti bili su brojni danas poznati i uspešni glumci – Milan Kalinić, Iva Štrljić, Aleksandra Balmazović, Danijel Nikolić i drugi. Imao je svoju školu glume, a šesnaest godina bio je umjetnički direktor i selektor međunarodnog Festivala monodrame i pantomime u Zemunu.

Proteklih mjeseci Ivan Bekjarev je radio na predstavi „Glumčina”, kroz koju je želio da pruži svojevrsni omaž velikanu glumačke scene Zoranu Radmiloviću. Kako je sam govorio, nije želio nijednog trenutka da imitira Zorana, već da kroz njegove intervjue, kao i tekstove pozorišnih znalaca, približi ovog velikana publici koja ga nije poznavala. U intervjuu koji je neposredno pred odlazak u bolnicu zbog virusa korona dao za Blic, on je otkrio o čemu se radi.

– Već godinama se nosim mišlju da napravim tu predstavu i angažovao sam dvije glumice Zaječarskog pozorišta koje će igrati novinarke u predstavi, mislim da sam dobio sjajnu podjelu za to što sam htio. U predstavi će se naći mnogo toga što publika ne zna o Zoranu i svakako da je hrabrost raditi ovaj komad. Prvo meni ne pada na pamet da imitiram Zorana niti smo ličili ikada, bio je veliki glumac. Već želim da kroz te njegove intervjue saznamo kakav je on bio čovjek i koliko je bio veliki glumac – ispričao je Ivan, ali nažalost ovaj komad nije stigao da završi.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )