Foto: Wikipedia

Ukrajinski mediji su objavili lažnu vijest da su Oružane snage Ukrajine oborile ruski lovac Suhoj Su-35


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

Ukrajinski mediji preneli su lažnu vijest Centra za strateške komunikacije pri Oružanim snagama Ukrajine da je oboren elitni ruski lovac Suhoj Su-35.
 
Nakon izjave američkog ministara odbrane Lojda Ostina da je sistem protivvazdušne odbrane NASAMS, koji je isporučen u Ukrajini, ostvario "impresivan učinak", internet su preplavile lažne vijesti da su njime oboreni najmoćniji ruski lovci-bombarderi Su-35.
 
"Oružane snage Ukrajine su uz pomoć norveškog sistema NASAMS oborile poslednju generaciju lovca Su-35 u oblasti Bahmuta", saopštio je Centar za strateške komunikacije na svom Telegram kanalu. U saopštenju je takođe navedeno da se pilot katapultirao, ali da nije preživjeo.
 
Lažna informacija ispraćena je i montiranim snimkom navodnog incidenta koji je objavljen na društvenim mrežama.


Vazduhoplovne snage Ukrajine su demantovale ove vijesti.
 
"Informacije koje se šire na društvenim mrežama u vezi sa obaranjem ruskog Su-35 od strane ukrajinskog PVO sistema NASAMS nisu istinite", navodi se u saopštenju Vazduhoplovnih snaga Ukrajine.
 
Proukrajinski Tviter nalozi takođe su prenijeli lažne vijesti o obaranju ruskog lovca. Kako je utvrđeno sporni snimak je nastao početkom marta ove godine.


Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba odmah je pozvao SAD da toj zemlji isporuče i raketni sistem "Patriot".
 
"NASAMS je već dokazao svoju efikasnost,a uvjeren sam da je došlo vreme i za 'Patriote'", tvitovao je Kuleba.
 
Ukrajina se u velikoj mjeri oslanja na zapadne sisteme protivvazdušne odbrane, kao što su njemački IRIS-T i američki NASAMS.
 
NASAMS su kopneni sistemi protivvazdušne odbrane kratkog do srednjeg dometa koji djeluju protiv dronova, helikoptera, krstarećih projektila i aviona. 
 
 Su-35 i ruska specijalna vojna operacija

Iako je Ukrajina negirala vijest da je NASAMS oborio Su-35, ovaj ruski borbeni avion će i dalje zadavati glavobolje Oružanim snagama Ukrajine. Udari na vojne ciljeve u Ukrajini su ostvareni u najvećoj meri zahvaljujući Suhoju 35.
 
Su-35S koji ima rakete vazduh-zemlja Kh-31 predstavlja nerješiv problem za ukrajinsku vojsku. Prema izvještaju Ministarstva odbrane Ruske Federacije Su-35S je obarao ukrajinske avione Su-25 i MiG-29.
 
To potvrđuje i nedavni izvještaj londonskog istraživačkog centra za odbranu i bezbjednost "Rojal junajted servisis institut" (RUSI). Izvještaj navodi da su ruski lovci sve vrijeme tokom ruske specijalne vojne operacije bili izuzetno efikasni protiv ukrajinskih aviona. 
 
Londonski centar RUSI citira ukrajinske pilote koji navode da su ruski bombarderi, poput Su-30SM i Su-35S, daleko superiorniji od onih koje imaju Vazduhoplovne snage Ukrajine.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )