Foto: undefined

Pristupačni Dacia Sandero ponovno je zauzeo vodeću poziciju na prodajnoj ljestvici automobila na evropskom tržištu. Model rumunske marke uspio se za sedam mjeseci ove godine, nametnuti kao najprodavaniji automobil ispred modela kao što su Tesla Model Y i Volkswagen T-Roc.

U posljednje vrijeme postalo je uobičajeno da su Dačijini modeli na prvim mjestima po prodaji automobila na Starom kontinentu. Zaključno sa julom model Sandero ponovno je preuzeo vodeću poziciju na ukupnoj ljestvici najprodavanijih automobila u Evropi. Od početka 2023. do kraja jula Sandero je prodat u 131.600 primjeraka, prema podacima koje donosi publikacija Profit.
 
Naime, pristupačni rumunski bestseller nadmašio je čak Tesla Model Y, koji je kratko vrijeme uživao prvo mjesto na prodajnoj ljestvici u Evropi. Američki električar u periodu od sedam mjeseci prodat je u 122.400 primjeraka, ali je u julu doživio kolaps. Među prva tri u ukupnom poretku nakon prvih 7 mjeseci našao se Volkswagen T-Roc sa 120.600 prodatih primjeraka.
 
Iza njih, poredak prvih 10 upotpunili su sljedeći modeli: Opel Corsa, Peugeot 208, Renault Clio, Volkswagen Tiguan, Volkswagen Golf, Toyota Yaris Cross i Dacia Duster.
 
Što se julske prodaje tiče, prvo mjesto zauzeo je odlični Volkswagen T-Roc sa 16.900 prodatih primjeraka. Njemački crossover je bio najtraženiji model ispred Sandera sa 15.300, dok je Tesla Y završila na 21. mjestu sa ispodprosječnih 9.800 isporuka. Međutim, kada se gleda kumulativna prodaja za sedam mjeseci 2023. ne iznenađuje što je Sandero novi-stari lider tržišta.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )