Foto: ilustracija

Ljeto se bliži kraju, što znači da je vijreme za spremanje zimnice.

Zimi nam je na raspolaganju manje voća i povrća, a vitamini i minerali su nam u tom periodu još potrebniji nego ljeti. Najbolji način da ih sačuvate je svakako pravljenje zimnice. Donosimo vam recept za šarenu zimnicu, salatu lijepu i na oko, ali i vrlo uksnu.

Za pripremu će vam biti potrebno:

1 kg krastavčića

1 kg mrkve

1/2 kg zelenog paradajza

1/2 kg zelenih paprika

1 kg karfiola

1 kg kupusa

Preliv za salatu:

750 ml alkoholnog sirćeta

250 gr šećera

150 gr soli

250 ml vode

1/2 litre ulja

1 kesica bibera u zrnu

Priprema:

Sve povrće oprati i isjeći na kolutove, a kupus na tanke rezance. Mrkvu malo blanširati (oko 5 min) ohladiti pa i nju isjeći, na krugove.

U šerpu stavite vodu, sirće, šećer, so, ulje i biber i kuvajte na laganoj vatri do ključanja. Kada proključa njom prelijte povrće koje ste naslagali u tegle.

Salata je spremna za upotrebu već narednog dana.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )