Foto: ABA LIGA/ D.STJEPANOVIC

Košarkaški klub Spars je izdao saopštenje u kojem je u potpunosti objasnio razloge zbog kojih ovaj klub nije otišao na finalni turnir prvenstva Bosne i Hercegovine u Široki Brijeg.

Sarajevski tim navodi da su se propozicije nekoliko puta mijenjale, a da je vrhunac nepravde bila činjenica da je njihov klub u osam dana odigrao šest mečeva.

– Generalni sekretar je izjavio da će sankcije biti provedene prema propozicijama i pravilnicima Košarkaškog saveza koji su na početku sezone usvojeni a postavlja se pitanje šta je sve na početku sezone usvojeno a nije se ispoštovalo!! Prema prvoj odluci trebalo je da se igra Liga 14 i Plej-of. Nakon Lige 14 šampion je trebao da izbori ABA 2 Ligu, a pobjednik plej ofa je trebao da bude šampion države. Nakon što je naš klub bio najbolji u prvom dijelu promijenili su odluku i rekli da se igra još liga 6 i plej-of i pozvali su klubove da se izjasne o tome. Klubovi su se izjasnili da je dovoljno odigrati samo ligu 6, odnosno ligu za prvaka i da je to konačan plasman. Izjave svih klubova postoje i već su dokumentovane. Međutim nakon toga, kada Široki nije i u toj ligi ostvario željeni rezultat uveli su završni turnir koji se nikada u istoriji nije igrao i na taj način nije ni jedno prvenstvo na svijetu završeno – navodi se u saopštenju.

U Sparsima navode da je njima naređeno da odigraju završnicu u ubitačnom ritmu.

– Našem klubu je naređeno da odigra 8 utakmica u 10 zadnjih dana što smo i učinili iako je to nezapamćeno. To, prije svega, nije bilo humano, ako uzmemo i da smo i prije toga imali takav raspored gdje smo igrali svaki drugi dan utakmice. Takođe i pored odluke Upravnog odbora da nam se izađe u susret zbog ABA lige, nije nam se izlazilo u susret već smo morali igrati utakmicu pred finale ABA 2 lige, kao i u povratku sa finala. Kulminacija je 8 utakmica u 10 dana gdje smo bukvalno ostali bez cijele ekipe zbog povreda i onda smo trebali još da idemo u Široki sa 4 igrača, koliko smo imali zdravih na raspolaganju. Ovo je najveća lakrdija u istoriji BH košarke, gdje je dodijeljena titula ekipi koja je u Ligi za šampiona imala omjer sa Igokeom, Borcem i Sparsom 0:6, i koš razlikom -100. Samo zadnju utakmicu u Širokom su izgubili od Igokee -34 razlike.Nažalost, generalni sekretar, Amer Čolan, kaže da im treba dati i treću šansu i to nakon toga što su izmasakrirali neke ekipe, sa nezampaćenim rasporedom utakmica, da probaju možda tako pobijediti. Mnogo je pitanja koja su stavila košarku u drugi plan i koja štete ugledu BH košarke i Košarkaškom savezu BiH. U vrijeme kada i muška i ženska reprezentativna košarka raste i napreduje dobivajući novo brendiranje na evropskoj sceni, ovakva dešavanja su samo udari koji nas usporavaju da napredujemo! OKK Spars će sačekati zvanični stav Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH na osnovu kojeg će Uprava kluba donijeti odluke za dalje korake – navodi se u saopštenju.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )