Foto: Srpskainfo

Plan vakcinacije protiv kovid-19 u Republici Srpskoj pripremljen je u avgustu i on se neprestano dopunjava i ažurira. Plan će biti dostupan javnosti čim posljednja verzija bude zvanično usvojena, kazali su za naš portal u Institutu za javno zdravstvo RS.

Specijalista epidemiologije u Institutu Jela Aćimović kaže da će vakcinacija protiv kovid-19 će biti dobrovoljna. Nisu planirane kazne za one koji odbiju vakcinaciju, bar ne u domenu koji pokriva Institut.

„Međutim, u vremenu pandemije koja je dovela do ogromnih posljedica na zdravlje i živote ljudi i koja je uticala na sve sfere funkcionisanja društva očekuje se da vakcinacija, kao najefikasnije sredstvo za zaštitu zdravlja od kovid-19, bude prihvaćena od strane stanovništva“, kazala je Aćimović.

Naročito je, dodaje ona, bitno da bude prihvaćena od onih koji su najviše izloženi, poput zdravstvenih radnika, onih koji su najviše ugroženi ovom bolešću (starije osobe, osobe koje imaju hronične bolesti) i onih koji, po prirodi posla, mogu da prenesu infekciju na najosjetljivije osobe.

„Sve zdravstvene ustanove imenuju timove koji će biti zaduženi za organizaciju, provođenje, praćenje i izvještavanje o procesu vakcinacije protiv kovid-19 i koji će biti obučeni od strane Instituta za javno zdravstvo RS. Edukacija će uključivati informacije o dostupnim vakcinama, načinu čuvanja, načinu aplikacije, nadzoru nad provođenjem vakcinacije i sigurnosti vakcinacije, neophodnom izvještavanju“, istakla je Aćimović.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )